El trencament de la canonada principal del CAT obliga a tallar el subministrament a 63 Ajuntaments i 26 indústries

Els Bombers de la Generalitat, que han intervingut a la zona, no han trobat cap ferit

Imatge de les inundacions aquesta matinada a l'Ampolla com a conseqüència del trencament de la canonada
Imatge de les inundacions aquesta matinada a l'Ampolla com a conseqüència del trencament de la canonada | Bea Curto Comí
03 de gener del 2020
Actualitzat a la 13:47h

ACTUALITZACIÓ 10:30 HORES | Divendres 3 de gener de 2020

El Consorci d’Aigües de Tarragona informa que com a conseqüència del trencament d’una canonada a l’Ampolla s’ha tallat el subministrament d’aigua en alta als municipis i indústries consorciades. Es tracta d’un total de 63 Ajuntaments i 26 indústries de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona.

Al voltant de les 3 de la matinada d'este divendres s’ha produït el trencament de la canonada principal en el tram que va des de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable de l’Ampolla a Tarragona. Com a conseqüència d’això, un torrent d’aigua ha entrat al municipi i ha arrossegat una quinzena de vehicles, sense que cap persona hagi resultat ferida.

El trencament ha estat causat pel col·lapse d’un tub de formigó pretesat al costat de l’AP7, al terme municipal de l’Ampolla. S’han activat tots els recursos, tant materials, tècnics com personals per fer front a esta situació, que des del CAT qualifiquen com a “greu”.

“Confirmem que a hores d’ara el CAT no dona subministrament (en alta) a cap consorciat i que, una vegada activat el protocol d’actuació d’emergència, s’han de posar en servei tots els recursos propis de cada consorciat per fer front a la manca de subministrament per part del Consorci”, exposen en una nota de premsa.

La majoria de municipis disposen de fonts de subministrament alternatives d’aigua al marge del CAT, però n’hi ha d’altres, segons confirmen fonts del Consorci, que en són més depenents, com és el cas de Sant Carles de la Ràpita.

Inicialment el CAT estimava que tenia reserves per subministrar aigua durant 12 hores. Però fonts del Consorci apunten que amb el tall de subministrament a tots els consorciats les previsions s’han de tornar a avaluar.

Es desconeix també a hores d’ara l’abast d'esta greu avaria i quin termini de reparació hi pot haver. 
 

Ajuntaments i indústries afectats:

63 AJUNTAMENTS

L’ALBIOL
ALCANAR
ALCOVER
L’ALDEA
ALFORJA
L’ALIÓ
ALMOSTER
ALTAFULLA
L’AMETLLA DE MAR
L’AMPOLLA
AMPOSTA
L’ARBOÇ
BANYERES DEL PENEDÈS
BELLVEI
BLANCAFORT
LES BORGES DEL CAMP
CALAFELL
CAMBRILS
CASTELLVELL DEL CAMP
EL CATLLAR
CONSTANTI
CREIXELL
CUNIT
DELTATRES (l’Aldea, Camarles i Deltebre)
L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ
ELS GARIDELLS
LLORENÇ DEL PENEDÈS
MASPUJOLS
MONTBLANC
MONTBRIÓ DEL CAMP
MONT-ROIG DEL CAMP
EL MORELL
ELS PALLARESOS
PERAFORT
EL PERELLÓ
EL PLA SANTA MARIA
LA POBLA DE MONTORNÈS
LA POBLA MAFUMET
PUIGPELAT
REUS
RIUDOMS
RODA DE BERÀ
EL ROURELL
SALOU
SANT CARLES DE LA RÀPITA
SANT JAUME D’ENVEJA
SANT JAUME DELS DOMENYS
SANTA OLIVA
SARRAL
LA SECUITA
LA SELVA DEL CAMP
SOLIVELLA
TARRAGONA
TORREDEMBARRA
TORTOSA
VALLMOLL
VALLS
VANDELLÒS i HOSPITALET DE L’INFANT
EL VENDRELL
VILALLONGA DEL CAMP
VILA-SECA
VINYOLS I ELS ARCS

26 INDÚSTRIES

ACESA INFRAESTRUCTURAS, SA
ADMINISTRADOR DE INFRAESTRUCTURAS FERROVIARIAS
ASFALTOS ESPAÑOLES, SA
ASOCIACIÓN NUCLEAR ASCÓ-VANDELLÒS II, AIE
BASELL POLIOLEFINAS IBÉRICA, SL
BASF ESPAÑOLA, SL Unipersonal
BIC IBERIA, SA
CÀMPING L’AMETLLA VILLAGE PLATJA, SL
CARGILL ESPAÑA, SA
CEPSA COMERCIAL PETRÓLEO, SAU
CLARIANT IBÉRICA PRODUCCIÓN, SA
COMUNIDAD DE BIENES CN VANDELLÒS II
COVESTRO
DOW CHEMICAL IBÉRICA, SL
ERCROS, SA
HORMICEMEX, SA
INDÚSTRIAS QUÍMICAS DEL ÓXIDO DE ETILENO, SA
MESSER IBÉRICA DE GASES, SA Unipersonal
NORDVERT
REPSOL BUTANO, SA
REPSOL GENERACIÓN ELÉCTRICA, SLU
REPSOL PETRÓLEO, SA
REPSOL QUÍMICA, SA
RPK METAL FORMING, SAU
SCA HYGIENE PRODUCTS, SL
SOCIEDAD ESPAÑOLA DE CARBUROS METÁLICOS, SA


INFORMACIÓ | Divendres 3 de gener de 2020
 

Alguns dels vehicles arrossegats per l'avinguda d'aigua Foto: Bombers de la Generalitat



El trencament d'una canonada gran d'aigua a l'Ampolla (Baix Ebre) esta matinada ha provocada una baixada sobtada d'aigua que ha provocat l'arrossegament de diversos vehicles estacionats, segons ha informat els Bombers de la Generalitat. Segons el cos, no hi ha hagut cap ferit.

L'avís pel trencament de la canonada ha estat a tres quarts de tres de la matinada. El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) es farà càrrec de la reparació de la canonada. El trencament de la canonada està afectant el subministrament d'aigua per part del CAT en diversos municipis de la zona, tot i que en molts casos tenen altres fonts de subministrament. Un dels afectats que tenen més dependència per part del CAT és Sant Carles de la Ràpita.

El subministrament d'aigua per part del CAT està tallat a l'Ametlla del Mar, el Perelló, l'Ampolla, Deltebre, l'Aldea, Camarles, Sant Jaume d'Enveja, Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Alcanar platja i el polígon industrial de Tortosa. Fonts del CAT, però, precisen a l'ACN que estos municipis tenen altres fonts de subministrament d'aigua més enllà del Consorci, i que el municipi que n'és més dependent és Sant Carles de la Ràpita.

A més, el CAT ha informat que les seues reserves d'aigua permeten garantir el subministrament a altres municipis durant les properes 12 hores.

Segons ha explicat el CAT a través d'un comunicat, els danys s'han produït en la conducció principal de l'abastament i, tot i que no hi ha danys personals, sí que n'hi ha de materials "d'importància". Seguint els procediments de seguretat i qualitat, s'ha tallat en subministrament "fins a nou avís" i s'ha activat el procediment de notificacions a les administracions públiques i consorciats, d'acord amb els protocols d'emergència.

El Consorci ha iniciat el procés d'avaluació per verificar la gravetat i la repercussió dels danys. Espera conèixer els resultats en un termini d'unes dues hores, un cop es pugui diagnosticar l'abast i la gravetat dels danys i la seva reparació.