La lluna del gel: l'última lluna plena de l’any i de la dècada

Esta nit s'ha observat la darrera lluna plena de la dècada coneguda com lluna de gel.

Redacció
12 de desembre del 2019
Actualitzat a les 18:53h
1200_1576172470explorar-la-Luna
1200_1576172470explorar-la-Luna | Cedida
Esta nit hem observat la darrera lluna plena de la dècada coneguda com lluna de gel.
La lluna s'ha visualitzat des de bona part del territori ja que els cels de la majoria de comarques eren nítids a causa de les ventades previstes.

Els cels clars de moltes comarques ha permès gaudir d'una impressionant vista a l'última lluna plena de l'any i de la dècada.

Segons indiquen els científics, el nostre satèl·lit entra en l’última fase plena del 2019, coneguda a Amèrica del Nord com la ‘Lluna del Gel’ o la ‘Lluna Freda’, perquè succeeix en l’època de l’any en què les nits són més llargues i fredes al nostre hemisferi. Acomiadem desembre amb aires d’hivern i una bonica lluna plena.

A Catalunya l'hem vist totalment plena a primera hora del matí, a les 06:12h d'este matí dia 12 de desembre.

Parlant de fenòmens astronòmics, cal recordar que la pluja d'estrelles coneguda com 'els Gemínids' es podrà veure a casa nostra també durant este mes. De fet, tot això passarà des del dia 12 de desembre fins al 15, per tant, les dues cites tan interessants s'ajuntaran per acomiadar l'any i la dècada del 2010.

 
Per què se'n diu Lluna Freda?

A la lluna de l'últim mes de l'any se'l coneix com a “Lluna freda”. Ja que, marca l'arribada de l'hivern, amb els dies més curts, en l'hemisferi nord, i com ocorre prop del solstici també se'l coneix com la Lluna de les nits llargues.

Este 2019 coincideix amb el període de caiguda dels Gemínids.