Finalitza la restauració del retaule de Santa Anna de la Catedral de Tortosa

La restauració ha estar dirigida pel centre de restauració de Béns Mobles del Departament de Cultura

per Redacció , Tortosa, 5 de desembre de 2019 a les 17:28 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Este migdia s'ha presentat, a la Catedral Basílica de Santa Maria de Tortosa, la restauració del monumental retaule de Santa Anna. La presentació ha anat a càrrec del canonge arxiver i director de l'exposició de la Catedral, Josep Alanyà; de la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles  de la Generalitat  de Catalunya, Àngels Solé; del responsable de pintura i escultura sobre fusta del CRBMC, Josep Paret, i del degà del Capítol Catedral i Vicari General, José Luis Arín.

El retaule barroc de Santa Anna, antigament dedicat a Sant Ruf

d'Avinyó, el formen 56 peces va ser fet en fusta d'alba tallada, policromada i daurada, entre 1728 i 1732. Encarregat pel Capítol de la Catedral de Tortosa, va ser obra de l'escultor Isidre Espinalt i Serra-rica (Sant Joan d'Oló, 1658 - Sarral, 1737) i del seu fill homònim.
 

Presentació a la Catedral Basílica de Santa Maria de Tortosa, la restauració del monumental retaule de Santa Anna Foto: Cedida


La restauració, promoguda pel Capítol de la Catedral i pel Bisbat de Tortosa, ha estat dirigida pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) i s'ha dut a terme a les seves instal·lacions a Valldoreix, durant dotze mesos, fins avui, quan ha tornat a la catedral tortosina.

El retaule es va desmuntar l'any passat amb caràcter d'urgència, en detectar-se un alt risc de col·lapse d'un dels laterals a causa de l'estat de conservació molt deficient del suport de fusta i de l'estructura, que posava en perill tant la integritat del retaule, com també la seguretat dels visitants i fidels. Els treballs d'avaluació van permetre determinar que el retaule no s'havia desmuntat mai des que va ser obrat pels seus autors.

La intervenció al retaule ha consistit principalment en la consolidació, estabilització i reforçat per corregir les greus deficiències estructurals. També s'ha desinsectat, mitjançant anòxia, totes les peces i s'ha netejat la superfície pictòrica per retirar els estrats de brutícia que amagaven els colors i la brillantor de la dauradura originals. Els treballs han estat el més respectuosos per l'obra, tenint en compte la seva història i ús litúrgic.

Actualment, les 56 peces del retaule esperen la tercera i última fase d'intervenció, que consistirà a muntar de nou el retaule en el seu emplaçament original. Esta darrera fase es portarà a terme durant el primer trimestre de 2020.

 

Participació