Javier Cercas guanya el Planeta amb «Terra Alta», protagonitzada per un mosso destinat a Gandesa

Es tracta d'un thriller que pren com a protagonista un dels Mossos d’Esquadra que van abatre els terroristes de Cambrils l'any 2017

L'escriptor Javier Cercas, guanyador del 68è Premi Planeta, amb el guardó durant la gala celebrada al MNAC
L'escriptor Javier Cercas, guanyador del 68è Premi Planeta, amb el guardó durant la gala celebrada al MNAC | ACN / Pilar Tomás
Aguaita.cat
16 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 11:52h
L'escriptor i filòleg Javier Cercas (Ibahernando, Càceres, 1962) s'ha erigit en guanyador del Premi Planeta 2019 amb la novel·la 'Terra Alta’, un thriller ambientat a la comarca ebrenca que pren com a protagonista un dels Mossos d’Esquadra que van abatre els terroristes de Cambrils l’any 2017 i que “vol ser radicalment diferent” al que havia escrit fins ara.

Melchor Marín, ex delinqüent invicte, actual Mosso d’Esquadra destinat a Gandesa i heroi al atemptats yihadistes a Cambrils el 2017, s’enfronta a la resolució d’un triple assassinat per la que haurà de pagar un preu molt alt. Així es presenta la nova novel·la de Javier Cercas ‘Terra Alta’, guanyadora del Premi Planeta 2019, el primer premi literari al qual s’ha presentat l’autor de ‘Soldados de Salamina’.

“Els lectors hauran de llegir fins a les últimes pàgines per saber qui és el culpable”, ha avançat l’autor. Cercas també ha avisat “el tema” de la novel·la no és el “procés”, però que sense el que ha passat aquests darrers anys a Catalunya “no l’hauria escrit”. 

És, doncs, una novel·la policíaca, i un thriler on, segons explica Cercas, ha volgut ser “al mateix temps radicalment diferent” als llibres que ha escrit fins ara. Es referia al fet que “ha portat al seu terreny” el gènere, però en canvi manté el misteri fins al final, cosa que en les novel·les precedents no havia fet, ha recordat l’autor. En qualsevol cas, el personatge ‘real’ en què s’inspira Cercas pel seu protagonista, és només una inspiració i l’autor no ha recreat la seva vida real.

Cercas ha explicat que el llibre no parla obertament del “procés”. “Aquest no és el tema”, ha dit preguntat per la qüestió. No obstant això, la narració transcorre entre els anys 2012 i 2017. La situació política no apareix explícitament, però Cercas ha reconegut que “sense el que ha passat aquests anys a Catalunya el llibre no l’hauria escrit mai”. És més, l’escriptor ha apuntat que malgrat el molt que ha escrit sobre la qüestió en articles de premsa, “el més profund” que podia dir sobre el tema “és probablement aquest llibre”. “Sorgeix del meu estat d’ànim, de les meves angoixes, o les meves pors”, ha reblat.

L’altre guardonat de la nit ha estat Manuel Vilas (Barbastre, 1962), finalista amb la seva novel·la ‘Alegría’. “He intentat que fos una invitació humil al lector per recordar-li que l’alegria és un dret de tots els sers humans”, ha sintetitzat l’autor en rebre el premi. A la seva novel·la, el protagonista “no sap que l’alegria és el sentiment més important de la vida”, ha comentat també l’autor, per sobre de la felicitat.