Unió de Pagesos presenta al·legacions contra la declaració d'utilitat pública dels nous parcs eòlics del Baix Ebre i la Terra Alta

El sindicat reclama un estudi d'impacte agrari i mesures compensatòries

Parc eòlic
Parc eòlic | Josep M. Montaner
Redacció
08 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 11:59h
Unió de Pagesos presentarà al·legacions en contra de la declaració d'utilitat pública dels projectes de parcs eòlics de la Tossa-Mola d'en Pasqual, a la comarca de la Terra Alta, i el dels Aligars, a cavall entre les comarques del Baix Ebre i de la Terra Alta.

El sindicat agrícola mostra el seu rebuig a la massificació de parcs eòlics en determinades zones del país i demana un replantejament responsable de les polítiques energètiques catalanes.
 
El sindicat remarca que la zona on hi ha prevista la ubicació dels dos parcs està inclosa dins de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre des de l'any 2013, mentre que la declaració d'impacte ambiental del pla data del 2005. A més a més, l'àrea en qüestió pertany a la Xarxa Natura 2000 i la implantació d'esta activitat industrial s'hi considera com a perjudicial.
 
Amb les al·legacions, Unió de Pagesos denuncia també l'elevada concentració de construccions d'este tipus en zones com ara les comarques de Tarragona i de l'Ebre i l'important impacte ambiental que comporten. Un impacte que en la majoria d'ocasions no és compensat d'una manera justa per als afectats, que no poden gaudir d'un retorn positiu d'estes infraestructures als seus territoris.

De fet, en el cas dels parcs eòlics dels Aligars i de la Tossa-Mola d'en Pasqual, el sindicat destaca que en el pla no s'hi ha inclòs un estudi d'impacte agrari ni s'ha concretat si es prendran les mesures compensatòries que siguen necessàries.
 
En esta línia, Unió de Pagesos ja va donar suport públicament el 2017 a la petició d'establir una normativa catalana per compensar els impactes territorials i ambientals dels parcs eòlics, així com la proposta d'instaurar un cànon eòlic, en €/MW instal·lat, progressiu en funció de potència instal·lada a cada parc. Un cànon del qual haurien de restar-ne exempts els aerogeneradors aïllats o parcs eòlics de menys de 4,5 MW de potència, i instal·lacions destinades a l’autoconsum.
 
Al mateix temps, Unió de Pagesos també posa en el punt de mira les polítiques energètiques de la Generalitat de Catalunya. En este sentit, el sindicat demana a les administracions que apliquen una planificació més responsable, que eviti la instal·lació de diverses infraestructures en un espai limitat.