GEPEC-EdC s'oposa a l'ampliació de l'abocador de Tivissa

Els ecologistes reclamen també que l'empresa promotora redacte un nou informe ambiental “més rigorós”.

Redacció
18 de juliol del 2019
Actualitzat a les 12:50h
Vista per satèl·lit de l'abocador de Tivissa
Vista per satèl·lit de l'abocador de Tivissa | Google Maps
L’organització ecologista GEPEC-EdC ha mostrat el seu rebuig davant el projecte d’ampliació de l’abocador de Tivissa, que preveu gairebé quadruplicar la seua capacitat actual. Gepec reclama també que l’empresa promotora redacte un nou informe ambiental “més rigorós”.
 
Els ecologistes consideren “desproporcionat” l’ús que s’està fent de l’Abocador de Tivissa “que ha passat  d’un abocador que pretenia resoldre les insuficiències dels residus comarcals a convertir-se en un macroabocador industrial en contínua ampliació que recull els residus de tota Catalunya”.
 
El Pla Especial Urbanístic per a l'ampliació de l'abocador de Tivissa es troba en fase inicial de tramitació. L'avaluació ambiental estratègica, preceptiva per instal·lacions industrials amb incidència ambiental, obre un termini de consultes a les parts interessades, per tal de identificar els aspectes ambientalment rellevants del i les obligacions jurídiques que existeixen, així com establir els objectius ambientals que han de regir el Pla.
 
En este sentit, GEPEC-EdC considera que l'informe presentat pels promotors del Pla, GESTIÓ I RECUPERACIÓ DE TERRENYS, S.A., i redactat per una consultora gironina, “presenta dèficits rellevants i no la mínima qualitat tècnica per poder avaluar correctament els impactes del Pla sobre el medi ambient i la salut de les persones”. Segons l’organització ecologista, algunes de les mancances detectades són la “falta de concreció” en dades rellevants per al planejament, com ara vectors aigua, energia, emissions i transport. També l’avaluació dels riscos durant el sanejament i reobertura de l'antic abocador comarcal clausurat, ja que s’haurien de “desenterrar tones de residus acumulats i de característiques molt variades, alguns d'ells contaminants o inflamables”. Gepec EdC detecta també una insuficient protecció del paisatge i manca d'un pla de prevenció d'incendis. El document presentat per l’empresa proposa un franja de protecció d'uns 70.000 m2, mentre que els ecologistes proposen ampliar-lo a 100.000 m2.

Els ecologistes consideren que l'informe ambiental tampoc fa cap esment als impactes que es poden produir degut a l'ampliació  sobre la fauna de les illes del riu Ebre i sobre els amfibis que habiten la zona. Asseguren també que els estudis de l’empresa no aporten documentació sobre la presència de l’àliga cuabarrada.

Per últim, GEPEC-EdC denuncia la manca de controls administratius sobre l'anàlisi dels residus, com ara controls específics sobre els piezòmetres per determinar si existeix contaminació de les aigües subterrànies.