​Actuació dels Mossos al Xiringuito de la Costa de la Ràpita arran d'una denúncia per irregularitats

L'establiment ha funcionat durant dècades sense permisos ni llicències de cap tipus | Paral·lelament, l'Agència Tributària ha embargat dues golondrines de la mateixa empresa

El Xiringuito de la Costa és un dels establiments turistics més emblemàtics de la Ràpita
El Xiringuito de la Costa és un dels establiments turistics més emblemàtics de la Ràpita
Sofia Cabanes / ACN
12 de juliol del 2019
Actualitzat a les 21:29h
Diverses unitats dels Mossos d’Esquadra van personar-se este dijous a la tarda a un dels emplaçaments turístics més emblemàtics de la Badia dels Alfacs, el Xiringuito de la Costa, a la Ràpita.

Segons ha confirmat fonts del cos policial a l’aguaita.cat, l’operatiu es va dur a terme arran d’una denúncia en la que es posaven de manifest la suposada existència de nombroses irregularitats administratives.  Paral·lelament, a més, els Mossos també van actuar per ordre de l'Agència Tributària i van precintar dues golondrines de la mateixa empresa que gestiona l’establiment turístic, que han quedat embargades.

Entre les nombroses infraccions denunciades sobre l'activitat duta a terme al Xiringuito de la Costa i que van ser comprovades pels Mossos durant l’operatiu, es trobaria la manca de llicència d’activitat, manca d’assegurança, falta de certificat d’extintors, manca d’un pla de riscos laborals, la falta de fulls de queixes, no disposaria d’un pla d’autoprotecció, així com mancances de rètols i la deficient gestió de les aigües fecals.

L’operació es va dur a terme este dijous al migdia i hi va participar, entre d’altres, la Unitat Subaquàtica dels Mossos que va arribar al Xiringuito amb llanxa. Este divendres al migdia les golondrines de l’empresa que hi opera també estaven avarades a port.

L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha declinat de moment fer declaracions a este mitjà a l'espera de conèixer més informació. 
 
 

Una de les golondrines avarades a port este matí a la Ràpita Foto: S.C.


Fonts de l’Administració estatal, però, han confirmat a l’ACN que l’establiment ha estat funcionant –i funciona- durant dècades sense llicències ni permisos de cap tipus. Malgrat trobar-se en Domini Públic Marítim Terrestre, no disposava del permís d'ocupació de l'espai públic que atorga la Generalitat amb el vist-i-plau de la Direcció General de Costes.

Tampoc la llicència d'activitat preceptiva de l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita per funcionar com a bar i restaurant. Conseqüentment, tampoc disposava dels permisos del Departament de Salut i d'altres instàncies competents en el control i la regulació dels establiments d'oci i restauració. Una situació que, en bona mesura, era coneguda per nombrosos responsables de les diferents administracions al territori, fet que no li ha impedit ni li impedeix continuar encara prestant servei. 

Anys enrere, quan la legislació de Costes era més laxa, els anterior propietaris mai van intentar legalitzar la seva situació –és una estructura de fusta similar a una musclera enclavada dins les aigües de la badia dels Alfacs, tocant a la costa interior de la punta de la Banya-. Sí que ho haurien fet, informa ACN, els actuals propietaris, l'empresa Bahía Mar, però no se n'haurien sortit arran de l'enduriment de la normativa. De fet, segons han confirmat fonts de l'administració estatal, sobre el Xiringuito pesava ja una sentència en ferm de 2004 denegant l'ocupació de l'espai, així com dos expedients administratius sancionadors per incomplir la Llei de Costes que van ser recorreguts.

El gerent del Xiringuito, Andrés Carbó, no ha volgut respondre a la pregunta si disposen o no de les llicències per funcionar. Tot i això, ha assegurat que l'establiment continua funcionant amb normalitat i que tot plegat ha estat fruit de "malentesos". Segons Carbó, a més, el precinte de les golondrines que traslladen els clients al Xiringuito s'aixcarà durant les pròximes hores i tornaran a ser operatives.