Buch: «Els bombers han salvat 15.000 hectàrees»

El conseller concreta en 5.050 les hectàrees cremades pel foc després d'una anàlisi aeri exhaustiu dels Agents Rurals este matí

Compareixença de Miquel Buch per fer balanç de l'incendi
Compareixença de Miquel Buch per fer balanç de l'incendi | Departament d'Interior.
Aguaita.cat
01 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:16h
El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha concretat en 5.050 les hectàrees cremades oficialment per l'incendi de la Ribera d'Ebre. Ho ha fet este dilluns al matí després de la reunió del comitè tècnic i d'una anàlisi aèria exhaustiva dels Agents Rurals, que han pogut sobrevolar tot el perímetre per determinar exactament quines zones s'han cremat 100% i quines no.

En la mateixa compareixença, Buch ha destacat la "magnífica feina" dels diversos cossos d'emergències que han treballat sobre el terreny en els darrers dies i també ha agraït la col·laboració "d'altres països". En este sentit, el conseller ha destacat que els Bombers "han salvat 15.000 hectàrees". 
 
Els plans Infocat i Procicat quedaran desactivats en les properes hores

Buch també ha explicat que els dos plans de Protecció Civil, actualment en alerta mentre duren les tasques d'extinció del foc, quedaran desactivats en les properes hores. En concret, pel que fa a l'Infocat, es desactivarà quan els Bombers anuncien l'extinció definitiva. El Procicat seguirà els mateixos passos quan el Servei Metorològic de Catalunya done per finalitzat l'episodi d'onada de calor que ha patit el país en els darrers dies.

Crides a la "màxima precaució"

Les autoritats insisteixen en la necessitat de mantenir la "màxima precaució" davant del "risc extrem" provocat per l'onada de calor. De fet, segons els Agents Rurals, hi ha risc extrem a un 15-20% del territori català i a la resta tot el personal es dedica exclusivament a la prevenció d'incendis. "Este és un país en alerta", ha conclòs Buch.

El Govern buscarà fórmules per ajudar els afectats però no preveu partides específiques

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha assegurat este dilluns que el Govern trobarà la "fórmula adequada" per ajudar les persones afectades per l'incendi de la Ribera d'Ebre. "Amb estes restriccions pressupostàries no ens podem permetre el luxe de fer partides d'estes característiques, però hi ha mil fórmules", ha apuntat Jordà.

La consellera es desplaçarà a Flix dimarts per parlar amb els alcaldes i els ramaders afectats. "Farem tot el que estiga en les nostres mans i més", ha insistit. Jordà ha recordat que ara cal veure quina zona s'ha cremat efectivament en el perímetre delimitat pels Bombers, ja que hi haurà àrees de conreu que s'hauran salvat.