Demanen que s’habiliten ajuts als afectats pel foc a la Ribera d’Ebre

Prop del 40% de les quals corresponen a superfície agrícola dedicada, principalment, al cultiu d’oliveres, ametllers i cereals

Vistes de l'incendi a la Ribera d'Ebre, este 27 de juny
Vistes de l'incendi a la Ribera d'Ebre, este 27 de juny | Sofia Cabanes
Redacció
28 de juny del 2019
Actualitzat a les 9:07h
El sindicat Unió de Pagesos demana al Govern català i al Govern de l’Estat que habilite tots els ajuts possibles per a les persones i explotacions que s’han vist afectades per l’incendi que es va declarar este dimecres a la Torre de l’Espanyol.

L’incendi, que actualment encara crema sense control, ha afectat ja vora 5.000 hectàrees de superfície, prop del 40% de les quals corresponen a superfície agrícola dedicada, principalment, al cultiu d’oliveres, ametllers i cereals. Segons la primera valoració del sindicat, a banda de la superfície cremada també s’han vist afectades per les flames algunes explotacions ramaderes, maquinària agrícola i infraestructures agrícoles com ara sistemes de regadiu.

A més de la Torre de l’Espanyol, fins al moment el foc també ha cremat diverses extensions de terreny als termes de Vinebre, Palma d’Ebre, Flix, Maials i Bovera.

Per estos motius, Unió de Pagesos demana a les administracions que tiren endavant línies d’ajuda per a totes aquelles persones i explotacions que hagen patit danys a causa de l’incendi. En el cas del Govern català el sindicat reclama que els ajuts siguen extensius tant a aquelles explotacions que disposen d’una assegurança com a aquelles que no en disposen, ja que no hi ha cap normativa catalana que ho impedisca.

Esta mesura ha d’estar encaminada a assegurar la reposició d’arbres o animals, així com a la renovació de la maquinària i les infraestructures malmeses pel foc.

Pel que fa al Govern de l’Estat, el sindicat reclama ajuts per al lloguer d’habitatges en els casos en que s’haja produït una pèrdua de la llar per culpa del foc, així com la reparació, rehabilitació i reconstrucció d’esta; mesures fiscals com l’adequació de mòduls de l’IRPF a la pèrdua de producció i l’exempció de l’IBI i de quotes de la seguretat social agrària durant un any.

Unió de Pagesos també demana a la Generalitat que articule línies de crèdit com a ajuts d’Estat per compensar pèrdues de rendes futures o de béns productius causats per fenòmens climàtics adversos.