«Veus que en un moment et pots quedar sense res»

La Cristina Ferrús, la Laura Mata i la Mavi Sabater són algunes de les flixanques que han volgut ajudar els evacuats de les masies afectades per l'incendi

La Cristina Ferrús i la Laura Mata, veïnes de Flix, han acudit a l'escola per ajudar els evacuats
La Cristina Ferrús i la Laura Mata, veïnes de Flix, han acudit a l'escola per ajudar els evacuats | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
27 de juny del 2019
Actualitzat el 30 de juny a les 12:25h
L’aire a la Ribera d’Ebre en plena onada de calor entra a les vies respiratòries com una alenada d'aire sec i bullint. No és una situació nova aquí on als estius s’assoleixen temperatures properes als 40 graus.

A primera hora de la tarda,  alguns dels evacuats de les masies afectades pel perímetre de l’incendi que han passat la nit a l’escola de Flix intentaven suportar la calor sota l’ombra dels arbres del pati. Es tracta d’una trentena de persones, la majoria anglesos que viuen aïllats del poble, entre les muntanyes. Ahir van haver de sortir precipitadament de les seues masies i aquí, a l’escola, han trobat el suport dels veïns de Flix, que han vingut a amb la intenció d’ajudar, fer companyia o fer d’intèrpret dels evacuats.

Una d’estes persones és la Cristina Ferrús, la seua família ha acollit esta nit alguns dels afectats. “A casa la mare de la meua tieta s’hi ha quedat dos anglesos de les masies. Ella és botiguera i coneix molta gent, llavors, com que té espai, no ha dubtat en donar un cop de mà”, explica. La família de la Cristina també ha ofert als Shepard, un dels matrimonis de més avançada edat que ha passat la nit a l’escola de Flix, de quedar-se a casa seua. “Al final no han volgut. De totes maneres avui han vingut a casa per dutxar-se, els hi hem deixat roba i s’han pogut refrescar”, explica. “Estem entre els 38 i 39 graus enmig d’una situació molt estranya i complicada. Ells viuen aïllats en masies, nosaltres vivim al poble i en la mesura que podem ajudem”, afegeix.  
 

El pati de l'escola de Flix, on alguns dels desallotjats de les masies han estès les hamaques a l'ombra Foto: Sofia Cabanes



En un primer moment els ànims dels desallotjats, segons explica, es van mantenir intactes, “però ara el cansament i la preocupació comencen a afectar”. “Intentem parlar molt amb ells, que es desfoguin i comentin i intentem donar-los tota la informació que podem”, conclou.

Tant aviat ha plegat de la seua faena a Tarragona, la Laura Mata, química de professió i amb un anglès perfecte, ha acudit a l’escola per ajudar. “Sóc de Flix i tant aviat com he pogut he vingut des de Tarragona per ajudar en el que fes falta”. La Laura ha fet d’intèrpret d’alguns dels desallotjats i també s’hi ha quedat una estona fent companyia.

Més tard hi ha acudit la Mavi Sabater, visiblement afectada i amb llàgrimes als ulls. Ella, juntament amb la seua família, va ser una de les evacuades en un primer moment de la seua masia, que es troba en un punt proper al poble. A diferència dels altres, aquesta nit ha pogut tornar a dormir a casa. “Em sentia molt impotent a casa. Necessito fer alguna cosa. Nosaltres ens hem salvat i estem bé, però aquesta pobra gent no sabem què es trobaran l’endemà. Tot el que puguem fer per ells ho hem de fer”, explicava amb llàgrimes als ulls.
 

La Laura i la Cristina conversen amb els afectats Foto: Sofia Cabanes



Va arribar a Flix fa 4 anys. A la masia on viuen, a més de tindre la llar hi tenen la seua feina. “És la casa on vivim i tenim la feina o sigui que si s’hagués cremat ho hagués perdut tot. Vam viure la situació amb molts nervis i molta impotència perquè veus que d’un moment a l’altre et pots quedar sense res i que hi ha gent que ho ha perdut tot”, expressa encara consternada.