Flix és el municipi on l'incendi ha cremat més territori

Els Agents Rurals rebaixen la superfície afectada per l'incendi de la Ribera d'Ebre a 5.169 hectàrees

La fumera de l'incendi, vista des de Flix
La fumera de l'incendi, vista des de Flix | UP
Aguaita.cat
27 de juny del 2019
Actualitzat el 28 de juny a les 8:40h
ACTUALITZACIÓ 27 de juny 21.00 hores | Flix, el municipi més afectat

Els Agents Rurals han rebaixat la superfície afectada per l'incendi que crema des de dimecres a la tarda a diversos municipis de la Ribera d'Ebre, del Segrià i de les Garrigues a 5.169 hectàrees. El conseller d'Interior, Miquel Buch, l'havia xifrat prèviament en 6.500, per bé que ja havia advertit que a dins del perímetre hi havia zones que no havien resultat cremades. L'incendi continua actiu i els esforços dels serveis d'emergències se centren en intentar controlar el flanc dret. Segons els Agents Rurals, el municipi on s'ha cremat més territori fins ara ha estat Flix, amb 3.681 hectàrees. Pel que fa al tipus de vegetació, en conjunt s'han cremat, de moment, 2.071 hectàrees d'arbrat.

Buch, ha reiterat que els treballs al sector sud del flanc dret "van pel bon camí" i que ara estan treballant per "abatre" el sector nord, que és el que s'acosta al municipi de Bovera (Garrigues), el més aviat possible. El conseller ha apuntat també que la calor va a la baixa i que es treballarà durant tota la tarda i nit amb la intenció d'arribar al cap de l'incendi i estabilitzar-lo el més aviat possible. "Les hipòtesis dels Bombers s'estan complint. Aquest és un foc de grans dimensions i això demostra que tenim un cos d'alta qualitat", ha subratllat.

L'incendi, amb un potencial de 20.000 hectàrees, té uns 128 quilòmetres de perímetre i uns 14 de llargada. Afecta quatre municipis de la Ribera d'Ebre (Flix, la Palma d'Ebre, la Torre de l'Espanyol –on va començar- i Vinebre), dos del Segrià (Maials i Llardecans) i dos de les Garrigues (Bovera i la Granadella). S'ha ordenat el confinament de tots els habitants de Bovera a les seves llars.

A Flix, el municipi més afectat fins ara, s'han cremat 1.725 hectàrees d'arbrat, 737 de matollar, 1.134 de conreus, 51 de pastures, 4 improductives i 29 de sòl urbà. El segon municipi més afectat, tot i que a molta distància, és Vinebre, amb 171 hectàrees d'arbrat, 380 de matollar, 243 de conreus, 4 de pastures, 1 improductiva i 1,85 de sòl urbà.
En conjunt, als vuit municipis afectats les estimacions dels Agents Rurals indiquen que s'han cremat 2.071 hectàrees d'arbrat, 1.321 de matollar, 1.674 de conreus, 60 de pastures, prop de 9 d'improductives i 32,37 de sòl urbà.

Protecció civil ha informat que actualment hi ha 42 persones evacuades que es troben en el municipi de Flix, al gimnàs de l'Escola Enric Grau i Fontserè. També hi ha 4 persones evacuades a Bovera i 4 a la Palma d'Ebre, dels que se n'ha fet càrrec els ajuntaments. A més, 50 persones de diverses nacionalitats: Espanya, Gran Bretanya, Bèlgica, Holanda, Alemanya, Brasil i Estats Units. Els consolats han estat informats de la situació per tècnics de Proteccio Civil de la Generalitat.
 
ACTUALITZACIÓ, 27 de juny 19:00  hores | L'incendi de l'Ebre ja suma 6.500 hectàrees i continua sense control

L'incendi que afecta la Ribera d'Ebre ja ha arrasat més de 6.500 hectàrees, segons ha informat el conseller d'Interior, Miquel Buch, durant la tarda d'este dijous després de la reunió mantinguda al Centre de Comandament Avançat amb els serveis d'emergències i altres membres del Govern. Es tracta d'una cursa contrarellotge que estan afrontant els Bombers de la Generalitat des d'ahir, en la qual s'està treballant en el control del flanc dret el foc, un dels més perillosos per a l'extensió de l'incendi. 

Segons el conseller, l'estratègia mantinguda fins el moment ha donat resultats "positius" en el sentit que s'ha pogut anar “atacant la llengua de foc des del principi i anar pujant”, i s’espera que en les properes hores els equips d’emergències puguen continuar, ja amb una meteorologia diferent durant la nit, per arribar fins al “cap de l’incendi”, on es buscarà la seua contenció.

Ara els efectius es dediquen a treballar en el sector nord d’este flanc perquè hi ha zones que podrien créixer. Precisament este és un dels motius que han portat a ordenar el confinament dels habitants de Bovera (les Garrigues). Segons Buch, la mesura s’ha pres per motius de seguretat i forma part "d’una de les hipòtesis" d’actuació marcades pels responsables de l’operatiu. El conseller ha insistit que no creuen que el foc arribi al nucli de Bovera, però que se n’ha decidit el confinament per precaució, ja que dispersar la població podria comportar altres tasques de rescat. A Maials (el Segrià) s’ha recomanat el confinament de gent gran, embarassades, infants i persones amb problemes respiratoris. 

Prohibicions en una situació d'excepcionalitat

Després de la reunió, el president del Govern, Quim Torra, ha recordat que Catalunya viu un moment “d’excepcional climatologia” amb una situació “crítica” al país. Per això, ha demanat que tothom segueixi les mesures que els serveis d’emergències recomanen, així com que s’eviti qualsevol sortida a les muntanyes properes “amb caràcter general”, en la línia de la decisió que aquest dijous s’ha pres. “Es tracta d’un tema de sentit comú; millor estar dins de casa en aquests moments per evitar riscos, per precaució, seguretat i seguir el que els professionals demanen”, ha afirmat. 

A estes zones, però, Torra ha anunciat una nova prohibició d’accedir als massissos de les Gavarres, a la muntanya de Montserrat i les Cadiretes, a part de la serralada del Montsant, al massís del Port, al Montsant i al Montsec. També es prohibirà la sega al país en les properes 48 hores, i ha demanat “comprensió” als pagesos en aquest sentit. Així doncs, el president ha volgut enviar un missatge de “suport, agraïment i confiança” en especial als alcaldes i alcaldesses de tot el país, en concret de la Ribera d’Ebre, però també a tots els cossos de seguretat i emergències que actualment estan treballant de forma incansable.

ACTUALITZACIÓ 27 de juny 14.00 hores | L'afectació puja a 5.500 hectàrees
Els Bombers de la Generalitat treballen en estos moments amb 90 dotacions terrestres (45 vehicles d’aigua i 45 lleugeres) i 11 mitjans aeris en l’incendi forestal de la Ribera d’Ebre, que segons les darreres dades dels Agents Rurals ha afectat més de 5.500 hectàrees. En les tasques d’extinció ja s’hi ha incorporat els 2 hidroavions cedits pel Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. En la dotació aèria també hi ha 1 helicòpter de comandament, 4 helicòpters bombarders i 4 avions de vigilància i atac dels Bombers de la Generalitat. En total, unes 350 persones de Bombers de la Generalitat. La Unidad Militar de Emergencias (UME) hi està treballant amb 230 efectius humans, 65 vehicles i un helicòpter.
 
L’incendi continua actiu. Les tasques d’extinció s’estan centrant en aquests moments en el flanc dret, que els Bombers han dividit en un parell de sectors, el nord i el sud. S’està treballant amb major intensitat en el sud, que presenta major risc d’estendre’s i on aquest matí s’han registrat algunes represes. Aquesta és una zona molt abrupta, amb molts barrancs, cosa que dificulta l’arribada dels Bombers i l’emplaçament dels vehicles d’extinció. En aquesta zona, també s’està treballant per eixamplar els camins existents, que a part de facilitar l’accés dels vehicles també ajudarien a aturar la progressió del foc.
 
En el flanc esquerre, els Bombers continuen treballant per ancorar el front de foc a la carretera C-12, on s’han fet cremes de gestió. Amb elles, s’ha aconseguit reduir la intensitat de les flames i, d’aquesta manera, s’ha evitat que el foc travessi la carretera i continuï progressant en aquella direcció.
 
Mentre l’incendi no estigui controlat, no s’aixecarà l’ordre d’evacuació dels masos que hi ha en tota la zona afectada per l’incendi. És per això, que els Bombers de la Generalitat demanen que es respecti aquesta zona d’exclusió; per una qüestió de seguretat personal de les persones i per no entorpir les tasques d’extinció.
 
A la zona de l’incendi, la intensitat del vent ha minvat, respecte la jornada d’ahir. I tal com preveien els parts meteorològics, la temperatura ha tornat a pujar considerablement i la humitat relativa ha començat a baixar.
 
Segons informa el Servei Català de Trànsit, encara hi ha 5 carreteres tallades a la circulació a causa de l'incendi. Són les següents:
 T-714 la Torre de l'Espanyol-Cabacés
T-2237 Vinebre-la Palma d'Ebre
T-703 Palma d'Ebre-C-233
C-233 Bovera-Flix
C-12 Maials-Flix 
Activada la fase d’Emergència del pla INFOCAT
 
Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest matí (9.25h) la fase d'EMERGÈNCIA del pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) per l'incendi forestal actiu a la Torre de l'Espanyol (Ribera d'Ebre).
 
Dos tècnics de Protecció Civil de la Generalitat es troben desplaçats des d’ahir al Centre de comandament Avançat CCA, ubicat a Vinebre, per donar suport a la coordinació de l’emergència i a les autoritats locals, i també per coordinar l’atenció a les persones evacuades a causa de l’incendi.
 
Pel que fa a les persones evacuades:
 
- A Flix hi ha 26 persones.
- A Palma d'Ebre, hi ha 4.
- A Bovera, hi ha 4.
- A la Torre de l'Espanyol hi ha 9.
 
Segons ENDESA hi ha 6 abonaments afectats per manca de subministrament elèctric a Vinebre, Bovera 1 i Bellaguarda 1, degut a afectacions derivades de les tasques d'extinció. Actualment hi ha afectades 2 línies de mitja tensió de la subestació de Flix i un circuit alta tensió de Red Eléctrica de 400 kw.
 
Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil s’ha sol·licitat l’activació del satèl·lit Copernicus de la Unió Europea per rebre imatges en temps real de la zona afectada.

ACTUALITZACIÓ, 27 de juny 12:00  hores | La xifra de persones evacuades ronda la cinquantena

El foc forestal de la Ribera d'Ebre ha cremat més de 5.500 hectàrees, segons les últimes estimacions, amb un total de 53 persones evacuades. Protecció Civil de la Generalitat ha elevat a fase d'emergència el pla Infocat per a este incendi, que va començar dimecres a dos quarts de tres de la tarda.

Hi ha 43 dotacions terrestres i 15 mitjans aeris treballant per estabilitzar el foc, amb especial preocupació pel flanc dret. El costat esquerre ja ha quedat ancorat a la C-12, que actua de tallafocs. La Generalitat demana evitar desplaçaments innecessaris per la zona. En el total d'efectius que hi treballen s'inclouen quatre avions del Ministeri d'Agricultura i 230 efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME).

Els equips d'extinció han dividit el flanc dret en dos sectors: el nord i el sud. L'estratègia, en aquests moments, passa per prioritzar aquesta última. "És la zona més crítica que tenim en aquesta finestra d'intervenció", ha assegurat el cap d'intervenció de bombers, Antonio Ramos. Posteriorment, els esforços es concentraran en l'ancoratge del sector nord d'aquest flanc dret. De moment, treballen en les tasques d'extinció 42 dotacions terrestres dels bombers amb 350 efectius, així com dotze dels quinze efectius aeris mobilitzats i 230 membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME) de l'exèrcit espanyol.

Ramos ha reiterat el missatge, adreçat a la població i, especialment, als propietaris de masies o habitatges a la zona, que no accedeixin a l'interior de la zona afectada. "Hem evacuat tot el perímetre de l'incendi. És molt important que es respecti i no hi entrin ciutadans i propietaris de masies perquè pot dificultar l'extinció i posar en perill vides. Ningú pot entrar al perímetre fins que el tinguem controlat", ha tancat.

De moment, la xifra de persones evacuades ronda la cinquantena. Aquest passat dimecres a la nit, 26 han dormit a l'escola Enric Grau i Fontserè de Flix (Ribera d'Ebre), quatre a la població de Bovera (les Garrigues) i nou a Vinebre. Aquests últims, majoritàriament d'origen anglès, han estat traslladats aquest dijous al matí a l'escola de Flix, on seran reagrupats amb la resta de persones desallotjades. "Si la cosa anés a més, s'habilitaria un altre lloc a Maials", ha avançat, ha avançat l'alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.

Carim ha corroborat que l'evolució de l'incendi segueix sent "poc encoratjadora" perquè durant la nit no s'ha pogut fer l'avançament que haurien desitjat els Bombers. "L'incendi està molt actiu però estem treballant amb les mateixes previsions d'ahir, que no passi a les comarques veïnes del Priorat i el Segrià", ha apuntat. 


ACTUALITZACIÓ, 27 de juny 10:300 hores | "La situació és molt crítica"

El cap dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha constatat que la situació de l’incendi de la Ribera d’Ebre encara “és molt crítica”. Les estimacions actuals apunten que s’han cremat més de 4.000 ha, però les condicions metereològiques fan que aquest continue sent un incendi amb potencial per cremar 20.000 ha, ha assegurat.

Actualments els Bombers han aconseguit estabilitzar un terç del flanc dret de l’incendi, el més perillós. “Posarem tots els esforços en consolidar este terç i a veure si a partir de la tarda podem avançar més”, ha explicat. Tot i això, el cap dels Bombers es continua mostrant “molt amoïnat” per l’evolució d’aquest flanc: “pensem que amb les condicions meteorològiques actuals sobre flanc dret aquest sens pugui acabar obrint i pugi cap al nord i puguem tenir una afectació de moltes més hectàrees”.
 
Pel que fa al flanc esquerre, continua actiu, però els Bombers l’estant “deixar baixar” cap a la carretera C-12, on es preveu que “amb pocs recursos” es pugui frenar. I és que “el país no està preparat per tenir un incendi important amb simultaneïtat”, ha expressat el cap dels Bombers.
 
Borrell ha explicat que en aquests moments s’està treballant amb tots els mitjans disponibles. No obstant “la gran dificultat no és de mitjans sinó de terreny. No es senzill de trobar llocs segurs on emplaçar vehicles. La orografia és complicada i ens genera moltes dificultats en la intervenció sumat amb les dures condicions meteorològiques no ens fa ser optimistes”, ha conclòs.

INFORMACIÓ | Ens despertem amb més de 4.000 ha cremades

Els Bombers de la Generalitat han estat treballant al llarg d’esta matinada amb una vuitantena de dotacions terrestres en l’incendi de la Ribera d’Ebre, que continua actiu i que segons les darreres dades del conseller Miquel Buch ja ha afectat unes 4.000 hectàrees de vegetació i que ja s'ha estès també a les comarques de la Segarra i les Garrigues.

Buch no s'ha mostrat massa optimista, en la compareixença que ha fet avui als volts de les 8 del matí, i ha destacat les complicacions de les tasques d'extinció de l'incendi. El conseller ha dit que es podria tractar del pitjor incendi dels últims anys a Catalunya, que podria arribar a les 20.000 hectàrees, i que la seva extinció "va per llarg".A les 7 del matí s'ha incorporat un helicòpter de comandament, un helicòpter bombarder i dos avions de vigilància i atac. A partir d'ara, i de manera progressiva, s’aniran incorporant la resta de mitjans aeris, amb tres helicòpters bombarders més, un altre helicòpter de comandament i els tres hidroavions del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.
 
La Unidad Militar de Emergencias ha arribat esta passada nit per col·laborar en les tasques d’extinció. La integren uns 120 efectius i 9 vehicles, del Batallón de Intervención amb base a Saragossa, dispositiu que podria incrementar en funció de com evolucioni l’incendi al llarg de les pròximes hores. El dispositiu d’extinció també compta, des d’ahir, amb maquinària pesada.