eleccions municipals 2019

Com s'investiran els alcaldes de Catalunya?

Si no hi ha majoria absoluta, governa la llista més votada, però també poden haver-hi aliances alternatives

per NacióDigital, 15 de juny de 2019 a les 09:05 |
Alcaldes de Catalunya | Adrià Costa
Eleccions municipals superades. És el moment ara d'ultimar les negociacions i els pactes arreu del país amb un dia marcat en vermell al calendari: el 15 de juny, quan es constituïxen els ajuntaments. 20 dies després de les eleccions, tal com establix la llei. Què passarà este dia 15? Com s'escullen els alcaldes a Catalunya? 

Segons la llei, al ple d'investidura dels alcaldes s'hi pot presentar més d'un candidat però només si són caps de llista. La votació, depenent de l'ajuntament, es fa a mà alçada o de manera secreta en una urna. Cada regidor vota per un dels candidats que es presenta i també es pot votar en blanc o nul. 


I si no hi ha majoria absoluta?

Les majories absolutes, però, costen de trobar. En este cas, la llei preveu que si cap candidat obté la majoria absoluta, es convertix en alcalde aquell representant de la llista més votada. D'esta manera, es permet la investidura d'un alcalde, tot i que no es pot garantir que el mandat tire endavant. 

Hi ha mecanismes per evitar que governe la llista més votada?

Sí. En este cas, però, sí que cal la majoria absoluta del consistori, és a dir, la meitat més un dels regidors. 


I què passa als municipis més petits?

Tal com explica TV3, als pobles de menys de 250 habitants hi ha llistes obertes. En aquells municipis d'entre 100 i 250 habitants, els electors poden marcar quatre creuetes. Als que en tenen menys de 100, en poden marcar dos. En estos casos, qualsevol dels regidors pot ser alcalde.

 

Participació