Els Criadors de Brau del territori defensen les temptes amb turistes d'Alfara de Carles

Han mostrat el seu suport a la ramaderia d'Àngela Mur i a l'alcalde en funcions, Josep Mas

Pla general d'un retallador participant en un dels espectacles taurins que se celebrarien il·legalment a Alfara
Pla general d'un retallador participant en un dels espectacles taurins que se celebrarien il·legalment a Alfara | ACN
Sofia Cabanes
10 de juny del 2019
Actualitzat a la 13:43h
L’Associació de Criadors de Brau de les Terres de l’Ebre ha mostrat el seu suport a la ramaderia d’Àngela Mur d’Alfara de Carles, així com a l’alcalde en funcions del municipi Josep Mas.
 
Recentment, el jutjat d'instrucció número 5 de Tortosa ha admès a tràmit una querella per prevaricació contra Mas i la ramadera de braus per suposada prevaricació, presentada pel torero Rubén Marín a través de la seua empresa Toros Costa Dorada SL.

El jutjat número 17 de Barcelona va declarar il·legal les temptes de bravura amb turistes en una sentència de l'any 2015, però el torero ha denunciat que durant els últims estius s'ha seguit celebrant a Alfara, amb turistes russos que arriben a la finca en autocar i paguen tant pel dinar com pel suposat "espectacle prohibit". El passat mes de març, Marín ja va presentar un recurs al jutjat contenciós número 2 de Tarragona perquè s'executés la sentència de 2015. Caldrà veure, però, quin paper tindrà la la sentència del Tribunal Constitucional, que va aixecar el 2016 el veto del Parlament sobre les corrides de toros i que des de l'Associació de Braus defensen que tomba els pronunciaments anteriors del jutjat 17 de Barcelona. 
 
Segons defensa l’Associació, la ramaderia d’Àngela Mur “es publicita donant l’opció de poder veure de prop l’activitat diària dintre d’una ramaderia de braus a les Terres de l’Ebre”, una activitat que, asseguren, es fa “exactament igual” a la Camarga Francesa, amb qui s’ha signat un projecte UNESCO de cultures taurines en ecosistemes de riu per mitjà de l’Associació de Criadors de Brau de les Terres de l’Ebre. També posen com a exemple la ramaderia El Añadio de Jaén, on un petit hotel rural complementa la seua oferta amb poder acompanyar els propietaris a viure un dia d’experiència purament ramadera, una iniciativa va rebre el premi Fitur 2017 a la innovació turística. “Aquestes activitats són legals i lícites arreu de la nostra geografia i són tan peculiars, singulars i aporten tant a l’entorn on es desenvolupen que és incalculable el valor afegit que sumen als pobles i territoris on es duen a terme”, manifesta l’Associació de Criadors de Brau.
 
L’Associació ha mostrat el seu suport a la ramadera Àngela Mur, “ebrenca valenta que lluita per un territori salvatge i uns costums ancestrals, per una forma de vida pròpia com faria qualsevol ciutadà de Catalunya. Que lluita i defensa  lo propi” i també cap a l’alcalde en funcions Josep Mas: que “de forma totalment desinteressada, ajude a promocionar un negoci tradicional a la població que representa i, de passada ajude el territori, creant valor en un entorn natural com es el del Parc Natural dels Ports que necessita gestió i compromís  i diners i negoci, en cap cas és prevaricació. Com a molt és amor propi per un mateix, pel poble al que ha promès servir i pel territori”, remarquen.
 
L’Associació lamenta que “malauradament a Catalunya encara hi ha sectors que no han entès que el bou brau no és només un símbol espanyol, i ho aprofiten per criminalitzar un col·lectiu i un territori com les Terres de l’Ebre on el bou és moltes coses però, moltes coses positives associades a la cultura mediterrània, de la qual Camarga en forma part, de la qual Catalunya en forma part”. Afegeixen que “el brau i l’activitat diària a les ramaderies pot ser un ganxo excel·lent per donar a conèixer les Terres de l’Ebre al mon, per poder gestionar els recursos naturals d’una forma sostenible ja que sense diners el mon et dona l’esquena”.
 
L’Associació de Criadors de Brau de les Terres de l’Ebre, es va crear ara fa dos anys amb l’objectiu de posar en valor la cria de brau en sistema extensiu al territori.