La fuga de joves i l'impuls econòmic: les grans problemàtiques de la Terra Alta

Consulta quines són les temàtiques que marcaran la campanya a la comarca de cara a les eleccions del 26 de maig

Una família de turistes amb motxilles caminant per la via verda, a punt d'endinsar-se a un túnel, a Prat de Comte, a la Terra Alta.
Una família de turistes amb motxilles caminant per la via verda, a punt d'endinsar-se a un túnel, a Prat de Comte, a la Terra Alta. | ACN
Aguaita.cat
20 de maig del 2019
Actualitzat a les 11:19h
 
Un estudi de la UAB apunta que comarques com la Ribera d'Ebre i la Terra Alta afronten "un futur problemàtic" perquè l'envelliment i el despoblament les afectaran especialment -com també a la Conca de Barberà, el Priorat i les comarques del sud de Lleida-. Les seues piràmides envellides, la baixa mobilitat i l'escàs poder d'atracció dificulten una visió massa optimista del futur. Segons les dades de l'Idescat, en una dècada, la Terra Alta ha perdut més de l'11%  dels seus habitants, passant el 2009 de les gairebé 13.000 persones a les 11.483 actuals.

Lligat a este despoblament, i com al conjunt de les Terres de l'Ebre, la fuga de joves per treballar o formar-se, la majoria cap a poblacions a un mínim de 100 quilòmetres de distància, ha estat una constant en les últimes dècades. Una distància que sembla més gran vivint en una comarca on les infraestructures viàries són molt limitades i les ferroviàries pràcticament inexistents.

L'economia d'esta comarca no s'ha recuperat totalment de la crisi, amb un decreixement del PIB comarcal de 2,6 punts els anys 2016 i 2017. L'impuls dels emprenedors locals està permetent cert desenvolupament del sector serveis en camps com l'hostaleria o el comerç, que aporten xifres positives, malgrat tot. I és que el turisme, de la mà d’una eclosió vitivinícola que lliga amb la conservació del paisatge i amb la pròpia essència rural de la comarca, aporten aires revitalitzadors capaços d'il·lusionar l'imaginari col·lectiu.

Per tornar a la notícia principal, amb tots els enllaços a les 42 comarques i les 10 problemàtiques, pots clicar aquí.

 
Les problemàtiques que marquen la campanya electoral a cada comarca