Desarticulada una organització criminal que pescava silurs a l'Ebre i els enviava a Romania

Netejaven el peix amb lleixiu per dissimular l'olor a podrit

Un dels exemplars pescats il·legalment a la conca de l'Ebre
Un dels exemplars pescats il·legalment a la conca de l'Ebre | Policia Nacional
Redacció
15 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:10h



La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal dedicada a la pesca i tràfic il·legal de carpes i silurs pescats a l'Ebre cap a mercats de l'est d'Europa en condicions d'absoluta insalubritat.

En l'operació han estat detingudes set persones i s'han intervingut quatre tones de silurs acabats de pescar. Els exemplars es pescaven en diferents punts de la conca de l'Ebre amb arts prohibides com electricitat o xarxes il·legals i emmagatzemaven el gènere en precàries condicions de salubritat, el que suposava un greu risc per a la salut dels consumidors.

La investigació es va iniciar el novembre de 2018 quan a partir de l'alerta de l'EUROPOL sobre l'existència d'un grup criminal assentat a l'Estat espanyol dedicat a la pesca il·legal de silurs i carpes per a la seua comercialització il·legal a Romania. En esta notificació es facilitava el nom de pescadors, de nacionalitat romanesa, així com la zona on s'estava generant l'activitat il·legal.

Un cop identificats els nindividus, es va detectar al mes de desembre de 2018, una furgoneta convencional sortint del domicili dels presumptes pescadors des d'Espanya amb destinació a França. La furgoneta va ser aturada a la frontera per determinar les condicions de transport, el volum de mercaderia il·legal que es transportava, la via de sortida des d'Espanya i la documentació que acredita la traçabilitat del producte transportat. Els agents van poder determinar que a l'interior del vehicle es transportava un nombre important de caixes carregades amb carpes i silurs, dels quals no tenien marques d'haver estat pescats amb ham i que les condicions de transport no eren adequades per a un viatge d'estes característiques per via terrestre.
 

Un dels exemplars pescats il·legalment a la conca de l'Ebre Foto: Policia Nacional


A més, els agents van constatar que la documentació que acreditava l'origen de la mercaderia estava falsificada, per la qual cosa es va procedir a comunicar amb les autoritats competents romaneses per dur a terme la detenció de la furgoneta en territori romanès i així poder comprovar quin tipus de documentació presentaven per a la seua entrada a Romania.

Tres grups interrelacionats a Saragossa, Osca i Lleida

La investigació va permetre confirmar l'existència de tres grups interrelacionats a Saragossa, Osca i Lleida; i es va procedir a localitzar els domicilis de tots els integrants; així com el lloc d'emmagatzematge de les arts prohibides de pesca i el peix il·legalment capturat.

Absolut menyspreu a la salut dels consumidors

La Policia Nacional destaca "l'absolut menyspreu" a la salut dels consumidors i els possibles efectes adversos que pogués el consum del producte "en tan lamentable estat de salubritat". I es que segons van poder constatar, el peix es netejava amb lleixiu perquè perdés l'olor de podridura que l'impregnava.

L'operatiu, dut a terme el 14 de maig, es va saldar amb la detenció de set persones a Espanya i la intervenció de quatre tones de silurs acabats de pescar.

L'operació ha estat desenvolupada en col·laboració amb els Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya i la coordinació internacional ha estat assumida per Eurojust. Així mateix la instrucció ha estat assumida pel Jutjat d'Instrucció número 4 de Lleida.