MAPA Quin és el partit que presenta més candidatures a les Terres de l'Ebre?

ERC encapçala el rànquing amb 47 llistes, supera JxCat que es queda amb 36

Mapa comarcal amb les candidatures
Mapa comarcal amb les candidatures | R. Tugas
NacióDigital/Aguaita.cat
25 d'abril del 2019
Actualitzat el 28 d'abril a les 23:04h
Quantes candidatures ha presentat cada partit a les eleccions municipals? Este acostuma a ser un bon termòmetre de com poden anar els resultats, per bé que sempre hi ha llistes confeccionades sense implantació als municipis i que després obtenen pocs vots.

Tot i això, l'estadística indica un primer fet important, i és que en pràcticament totes les eleccions de les darreres dècades, l'espai convergent era el que havia aconseguit situar-se per davant en este rànquing. Ara, les tornes han canviat. Esta tendència s'ha trencat a favor d'ERC. A les Terres de l'Ebre, els republicans són el partit que presenta més candidatures, 47. Seguits de JxCat, que en presenta 36. Els socialistes mantenen la tercera posició amb 25. Mentre que ja més enrera queden empatats el PP (8); Cs (8), Comuns (8) i finalment la CUP (5), i Primàries (3)

Els partits encara es troben en període d'al·legacions, per aconseguir esgarrapar les darreres llistes pendents de tancar, i per tant el recompte és encara provisional -es poden comunicar irregularitats fins al dia 26-, però este dimecres els butlletins oficials provincials ja han fet públic el primer llistat. El definitiu es proclamarà el dia 29 i es publicarà l'endemà.

En tot cas, les xifres provisionals són les següents:

ERC: Els republicans se situen al capdavant del rànquing a les Terres de l'Ebre amb 47 candidatures (Montsià:14; Baix Ebre 15; Terra Alta:8 i Ribera d'Ebre:12). En el conjunt de Catalunya és la candidatura que presenta més llistes, creixent de 715 a 807 (sense comptar entitats municipals descentralitzades). És la que més en presenta, en solitari, a 16 comarques.

JxCat: En té validades al conjunt de les Terres de l'Ebre un total de 36 (Montsià: 9; Baix Ebre: 8; Terra Alta 11 i Ribera d'Ebre:8). La Terra Alta és l'única on presenta més candidatures que ERC. A nivell català presenta 771 llistes, per sota de les 858 que CiU va confeccionar el 2015. És, però, la llista que més n'ha fet, en solitari, a 15 comarques.

PSC: Presenta 25 candidatures a les Terres de l'Ebre (Montsià: 10; Baix Ebre: 7; Terra Alta: 3 i Ribera d'Ebre 5). A nivell català pràcticament repeteix el nombre de llistes fetes, amb 525, tan sols tres menys que el 2015. En tot cas, és el partit que n'ha fet més a dues comarques.

PP: Els populars només es presenten en 8 pobles de les Terres de l'Ebre (Montsià: 4; Baix Ebre: 1; Terra Alta 2 i Ribera d'Ebre: 1). Són els que cauen més en el rànquing català, ja que passen de les 525 llistes a menys de la meitat, només 230.

Cs: El partit taronja empata amb el PP amb 8 candidatures al territori, on es presenten per primer cop en moltes poblacions (Montsià: 2; Baix Ebre: 5; Terra Alta: 0 i Ribera d'Ebre 1). El partit d'Albert Rivera és el que més creix a Catalunya de 90 a 204, tot i que no supera el PP.

CUP: Els anticapitalistes sumen una candidatura més que fa 4 anys (Montsià 1:; Baix Ebre:2; Terra Alta: 0; Ribera d'Ebre: 1). L'ascens de la CUP és més progressiu en el conjunt català, passant de 163 a 191. Ja superen els comuns en la classificació.

Comuns: Les llistes vinculades als comuns sumen a les Terres de l'Ebre 8 candidatures (Montsià 3; Baix Ebre: 3; Terra Alta: 2 i Ribera d'Ebre: 0). A Catalunya baixen de 221 a 147. Tot i això, a banda, s'han confeccionat 52 més properes a Podem.

Finalment, Primàries serà present en 3 municipis ebrencs, 41 en el conjunt de Catalunya. Quatre menys que Vox, que no ha presentat cap llista a les Terres de l'Ebre.