Deltebre draga per primer cop la bocana del riu Ebre

L'actuació, demandada pel sector pesquer i nàutic, consistix a extreure 1.500 metres cúbics d'arena que donen pas al mar

Està previst que l'actuació finalitze este dimecres.
Està previst que l'actuació finalitze este dimecres. | Cedida
Redacció
03 d'abril del 2019
Actualitzat a les 17:13h
Deltebre draga per primer cop a la història la bocana del riu Ebre. L'actuació, molt demandada pel sector nàutic i pesquer, consistix a extreure al voltant de 1.500 metres cúbics d'arena definint un calat de 250 centímetres. Els treballs, que es van iniciar el dimarts i està previst que finalitzin este dimecres, els realitza una embarcació de més de 60 metres mitjançant una maquinària específica que permet l'extracció de la sorra.

L'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, qui ha definit l'acció com "un dia històric per a Deltebre", ha afegit que el dragatge és una actuació molt demandada per la població, i que és per això que "durant tots aquests anys des del govern municipal hem treballat amb l'objectiu d'aconseguir el permís de dragatge i fer una primera actuació simbòlica que esdevingui un precedent".

Soler també ha detallat que "no assumirem per norma el cost del dragatge de la bocana del riu Ebre, ja que aquesta despesa l'hauria d'assumir la Generalitat de Catalunya dins de les tasques de navegabilitat del riu que gestiona l'IDECE, amb la col·laboració necessària del govern de l'estat espanyol". El batlle ha explicat que "no té sentit que al seu temps es construís un port fluvial, l'únic a tota Catalunya, i no es vetlli perquè les embarcacions puguin atracar al port en tot moment". De fet, en casos de temporal, el sector pesquer no pot accedir al port amb les seues embarcacions a causa del moviment d'arenes, un fet que té greus conseqüències econòmiques i que, segons han afirmat, en alguns casos suposa un perill per a la vida dels navegants.

A hores d'ara, des de l'Ajuntament de Deltebre s'està treballant per a l'ampliació del permís per al dragatge de la bocana del riu Ebre durant els pròxims quatre anys. A la vegada, també es sol·licitarà que la Generalitat de Catalunya, a través de l'IDECE, assumeixi la gestió i el cost dels propers dragatges. Per al mateix manteniment de la bocana es recomana la realització de quatre dragatges al llarg de l'any i seria òptim que es realitzés dintre de les tasques de navegabilitat de l'IDECE.

El permís de dragatge s'ha assolit a partir del projecte redactat i presentat per l'Ajuntament de Deltebre, després de la realització de diferents informes per complir amb les exigències mediambientals corresponents.