Prop d'un centenar de pagesos es mobilitzen a Tortosa per exigir a l'Estat mesures per a la pagesia professional

La tractorada, convocada per Unió de Pagesos, també s'ha realitzat a Lleida, Girona, Tarragona i Manresa

Els pagesos amb pancartes d'UP, durant la marxa lenta convocada a Tortosa.
Els pagesos amb pancartes d'UP, durant la marxa lenta convocada a Tortosa. | ACN
Redacció
14 de març del 2019
Actualitzat a les 17:07h
Unió de Pagesos s'ha mobilitzat este dijous amb tractorades a arreu del país que han finalitzat davant de les diferents delegacions estatals, per exigir al govern espanyol mesures "urgents" per a la pagesia professional. A les Terres de l'Ebre s'han concentrat prop d'un centenar de tractors per la protesta convocada per Unió de Pagesos a Tortosa. A primera hora del matí, part dels manifestants han sortit des de Gandesa, la capital de la Terra Alta, fins a Tortosa on s'han reunit amb la resta de participants a la Cooperativa Soldebre. Els tractors han creuat amb una marxa lenta la ciutat, des del barri de Ferreries fins al Temple, passant pel centre de la capital del Baix Ebre.

A la delegació d'Hisenda han lliurat les peticions transversals del sector, que en el cas de l'Ebre, necessita un cop de timó en produccions que agonitzen, com els cítrics o l'oli. Rafel Verdiell, portaveu del sindicat al territori, ha apuntat que són sectors "que estan molt greus" i s'inclouen a les peticions transversals tot i que també tenen la seua plataforma. "L'oli no està gaire bé però no de la forma que està el cítric, que està realment molt malament perquè les importacions que s'estan fent des d'Àfrica li estan fent molt mal", ha insistit. A Tortosa també s'ha posat l'accent en defensar el territori de noves agressions, com els abocadors o el negoci de l'aigua.
 

Els coordinadors territorials d'UP, abans d'entrar a la delegació d'Hisenda a Tortosa per lliurar les peticions que es fan al govern espanyol des del sector. Foto: ACN



Mesures per a la pagesia professional
Unió de Pagesos reclama, entre altres peticions, una aplicació "justa" de la Política Agrària Comuna (PAC) a l'Estat i un repartiment "just i equitatiu" del valor afegit a la cadena alimentària per tal d'equiparar les rendes dels pagesos amb les de la resta de ciutadans. Les protestes s'han fet conjuntament amb altres arreu de l'Estat, convocades per la resta d'organitzacions que integren Unió d'Unions d'Agricultors i Ramaders.

Unió de Pagesos exigeix al govern espanyol que surti elegit el 28-A, així com als diferents grups polítics, la modificació "urgent" de les normes i la legislació per aconseguir l'establiment, com a agricultor actiu, en l'aplicació de la PAC actual a l'estat espanyol, a aquell que obté almenys, el 25% dels ingressos totals de les activitats agràries, i una franquícia de 1.250 euros anuals per tal de no excloure els sectors socials del món rural. L'organització també reclama que s'establisquen pràctiques equivalents a pràctiques agrícoles beneficioses per al clima i el medi ambient perquè no siga obligatori abandonar la capacitat productiva.

Pel que fa a la comercialització, el sindicat exigeix una regulació "específica" de venda a pèrdues a la cadena alimentària que incorpore, a més del preu de compra dels productes i serveis, els costos directes i indirectes de cada esgraó de la mateixa cadena. Així, l'establiment de la consideració de posició que domine a la cadena alimentària hauria de fixar-se en una quota del 8% del mercat. D'altra banda, UP també demana un gasoil professional agrícola, ramader i forestal de 0,021 euros per litre d'impost especial d'hidrocarburs, el mínim establert a la Unió Europea, així com l'aplicació d'un IVA reduït del 10% i l'aplicació d'aquest gasoil a tots els usos professionals de les explotacions com la calefacció de les granges i hivernacles o els vehicles afectes a l'explotació, entre moltes altres peticions més.