salut

Salut vol implantar a tots els CAP un cribatge previ amb les infermeres

El nou sistema de classificació del motiu de la visita a l'atenció primària facilita que les persones siguen ateses per aquell professional més adequat i el més ràpid possible

per NacióDigital , 5 de març de 2019 a les 08:12 |
Alba Vergés, des del CAP Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament de Salut vol estendre a tots els centres d'atenció primària (CAP) de Catalunya la programació per motiu de consulta. Es tracta d'un sistema de classificació que dirigeix els pacients al professional més "adequat per donar resposta a la consulta i en el temps més àgil possible", ha afirmat la consellera de Salut, Alba Vergés. Segons Salut, este model implica l'"apoderament" de professionals de l'atenció primària com les infermeres, per atendre determinats tipus de consultes, o el personal administratiu, amb un paper "clau" per a la derivació de les visites.

El Departament també posa en marxa una campanya que té per lema el joc de paraules "Cap al CAP" amb l'objectiu de potenciar l'atenció primària.


"No tot és el mateix. Són diferents les urgències, que s'atenen immediatament; les consultes per motius no demorables", ha afirmat la consellera per explicar este model que classifica els pacients segons el motiu de la consulta.

Això significa “assegurar que cada persona siga atesa pel professional més adequat, segons el motiu de consulta i de la manera més àgil possible”, ha dit la consellera. Per això, s'aplicarà un sistema informàtic de classificació per motiu de consulta en les visites, que s'implementarà progressivament en els CAP de tot Catalunya. La nova programació per motius té com a objectiu aconseguir que les persones que presenten determinades afeccions –com febre alta, infecció d’orina o quadres de diarrees importants, entre d’altres– puguen tenir visita programada com a màxim en dos dies, i sempre segons criteri clínic.


Es tracta d'un sistema amb què ja s'organitzen alguns centres d'atenció primària però ara el Departament de Salut està estudiant la manera de generalitzar el model a través d'una regulació i de donar-hi impuls polític, segons ha apuntat la consellera este dilluns. "Millorar l'organització i l'accessibilitat de l'atenció primària passa en bona part per assegurar que les persones siguen ateses pel professional més adequat", ha afirmat este dilluns.

En certa manera, el sistema s'assembla al que ja hi ha implantat a les urgències dels hospitals, on un metge determina la gravetat del pacient i si ha d'ingressar a urgències o si ha d'anar al CAP.

 

Participació