Les farmàcies de la demarcació inicien un nou sistema contra els medicaments falsificats

Es reforça la seguretat dels pacients garantint que el medicament dispensat és el mateix que ha sortit de fàbrica i que no ha estat manipulat

Redacció
11 de febrer del 2019
Actualitzat a les 11:22h
Una farmacèutica a Tarragona
Una farmacèutica a Tarragona | ND
Les 337 farmàcies de la demarcació de Tarragona inicien avui el nou Sistema Espanyol de Verificació de Medicaments (SEVeM), normativa europea aprovada amb la finalitat d'evitar l'entrada de medicaments falsificats en la cadena de subministrament legal. 

Este sistema consistix en la incorporació en l'envàs dels medicaments de dos dispositius de seguretat: un identificador únic o codi bidimensional Datamatrix que identifica individualment l'envàs i un dispositiu contra manipulacions en l'embalatge exterior, que pot ser un segell o un precinte que permeta verificar visualment si l'envàs del medicament ha estat manipulat o no. 

Estos dispositius de seguretat presents en l'envàs dels medicaments hauran de ser verificats i autenticats a l'oficina de farmàcia per part del professional farmacèutic en el moment de la dispensació. Per això, el farmacèutic escanejarà el codi de cada envàs i es connectarà al repositori nacional, que estarà sincronitzat amb la plataforma europea, per confirmar que el producte que arriba al pacient és el mateix que va sortir de la planta de producció farmacèutica. 

“És cert que per a les farmàcies espanyoles l'amenaça de la falsificació de medicaments no suposa un problema real gràcies a les garanties de l'actual model de farmàcia", apunta Joaquim Nolla, president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT), però alerta que "amb l'entrada en vigor del SEVeM, donem resposta de forma conjunta a esta amenaça a Europa, la qual no entén de fronteres, i reforcem encara més els alts nivells de seguretat dels que ja disposem les farmàcies del nostre país".

Des del COFT s'han realitzat proves de connexió al Sistema Espanyol de verificació de Medicaments (SEVeM), a través de Nodofarma Verificació, i s'han impartit diverses sessions formatives als col·legiats perquè totes les farmàcies estiguen preparades i el sistema funcione a la perfecció a partir de demà 9 de febrer. 

“Estem molt satisfets de l’acollida rebuda per les oficines de farmàcia de la província de Tarragona i valorem enormement l’esforç que han fet per adaptar-se ràpidament a la nova normativa europea”, expressa Nolla.