memòria democràtica

Un monòlit a la divisió Littorio seria l'últim vestigi franquista que el Govern reclama retirar a Horta de Sant Joan

L'Ajuntament es compromet a complir amb el requeriment i estudia el procediment per treure'l

per Redacció, Horta de Sant Joan, 7 de febrer de 2019 a les 18:58 |
Imatge d'arxiu dels soldats de la Divisió Littorio a les portes del Convent de la Mare de Déu dels Àngels d'Horta de Sant Joan. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Horta de Sant Joan és un dels sis municipis catalans que ha rebut un requeriment de la Direcció General de Memòria Històrica del Ministeri de Justícia perquè elimine els vestigis del franquisme que encara queden al seu espai públic. L'Ajuntament intuïx que es tractaria del monòlit d'homenatge a la Divisió Littorio, unitat de voluntaris que Mussolini va enviar per ajudar les tropes franquistes durant la Guerra Civil espanyola, que està situat a la zona del Castell. El monument està format per unes pedres adherides a una paret amb l'escut i el lema de la divisió feixista. El consistori estudia quin tipus d'acord fa falta per retirar-lo. A nivell individual, algun veí ja ho havia reclamat.

Tot i que és un monument que "passa desapercebut" i està integrat amb normalitat pels veïns de la zona, l'Ajuntament no vol donar marge a que es convertisca en un espai de demostracions favorables al feixisme i es mostra convençut de retirar-lo. En alguna ocasió, han aparegut al lloc pintades contràries al monòlit.

 

Participació