MUNICIPAL

Riba-roja d'Ebre tramita el permís d'obres d'un nou dipòsit de residus industrials no perillosos

El projecte, aturat des de 2013, es reactiva amb l'entrada d'un nou soci i representarà una inversió inicial de 10 MEUR

, Riba-roja d'Ebre | 28/12/2018 a les 12:55h
Arxivat a: Economia, residus industrials, residus, dipòsit de residus, Riba-roja d'Ebre
Els ciutadans de Riba-roja d'Ebre deixaran de pagar l'impost de brossa a partir de l'any que ve
Els ciutadans de Riba-roja d'Ebre deixaran de pagar l'impost de brossa a partir de l'any que ve | mapio.net
L'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre) està tramitant la llicència d'obres de construcció del nou dipòsit de residus que està projectat a la zona de les Valls. En la primera fase es farà el centre de valorització de residus i una de les quatre cel·les del dipòsit controlat per a deixalles industrials no perilloses.

L'abocador s'emplaça en una superfície de 34 hectàrees, suposarà una inversió inicial de 10 milions d'euros i garantirà uns ingressos mínims al consistori de 240.000 euros l'any. A més, es crearan 14 llocs de treball, els veïns de Riba-roja d'Ebre s'estalviaran l'impost de la brossa a partir de l'any que ve i s'invertiran 4 milions d'euros en un vial d'accés, independent de la futura carretera a Almatret.


El projecte de l'empresa Urbaser es va iniciar el 2008 amb la signatura del primer conveni amb l'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre, però estava aturat des de 2014 pel context econòmic. Amb la indústria tocada per la crisi econòmica, el projecte del dipòsit va quedar en espera tot i que comptava amb la declaració d'impacte ambiental per part del Departament de Territori i Sostenibilitat des de 2012, i amb el Pla Especial Urbanístic aprovat el 2013 per la Comissió d'Urbanisme de Catalunya. 

Les negociacions es van reiniciar el 2017. Ha calgut ajustar el projecte a l'autorització i s'ha pogut reactivar el conveni gràcies a la nova llei, de 2015, de convenis público-privats. Les negociacions no han estat fàcils i hi ha hagut plets a resoldre entremig. L'Ajuntament va reclamar el deute que tenia pendent l'empresa, segons el conveni firmat el 2008. Urbaser havia pagat 75.000 euros però en faltaven 150.000 més. Una altra de les claus de la reactivació del projecte ha estat l'entrada, al 50%, de l'empresa lleidatana Griñó, formant la UTE Lestaca Proyectos SA amb Urbaser, el maig passat.

Finalment, l'acord entre el consistori i la nova UTE s'ha tancat i al desembre es va sol·licitar a l'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre el permís d'obra, que es preveu que puga ser concedit en poques setmanes. Mentrestant, Urbaser i Griñó han comprat els terrenys a la partida de les Valls, situada a 8 quilòmetres del nucli urbà. Es tracta d'un emplaçament de 34 hectàrees, amb l'orografia i el sòl argilós adequats per al nou dipòsit de residus. 

El projecte

El dipòsit controlat tindrà 4 cel·les per emmagatzemar residus de classe II, residus no perillosos segons defineix i acota l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). En la primera fase del projecte es construirà un centre de valorització, amb una línia de triatge i una altra línia de premsat. S'hi seleccionaran les fraccions no reciclables que compleixin els requisits per ser dipositades a la instal·lació adjunta i la resta d'elements valoritzables s'enviaran a altres plantes de compostatge i de valorització per ser tractades segons la seva naturalesa, incloses aquelles fraccions de residus no acceptats en aquests dipòsits de tipus II - paper, plàstics, metalls i orgànica-. El centre de valorització tindrà capacitat per gestionar 15 tones cada hora.

Les quatre cel·les independents del dipòsit de les Valls tindran una capacitat total de 6.857.067 metres cúbics. Podrà acollir 250.000 tones l'any que es preveu que procedeixin d'altres centres de valorització de Catalunya. 

La construcció del dipòsit està prevista per fases. En aquesta primera obra que ja està en tràmit es farà la primera cel·la amb capacitat d'1.293.591 metres cúbics, i una vida útil de quasi 4 anys. Quan acabi l'explotació d'aquesta, s'habilitaran successivament les altres tres - una segona cel·la de 2.291.804 metres cúbics i gairebé 7 anys de vida útil; una tercera d'1.604.768 metres cúbics i 5 anys de vida útil; i la quarta cel·la, d'1.666.904 metres cúbics i també 5 anys d'utilitat-.

Al final de la seva operativitat, es segellaran i confinaran les cel·les. Per tant, als 21 anys d'explotació se n'han de sumar 30 anys de seguiment i control a cada cel·la. El projecte també preveu que s'impermeabilitzin els terrenys per evitar contaminacions del sòl i s'instal·larà una xarxa de drenatge dels gasos i dels líquids que puguin sorgir de la descomposició, els lixiviats. Els residus es dipositaran en capes que es compactaran i es colgaran cada dia de terra per evitar males olors i problemes sanitaris. 

Les contraprestacions econòmiques 
L'Ajuntament ha negociat importants contraprestacions per al municipi durant els 21 anys que durarà l'explotació del dipòsit. Ha calgut redimensionar els llocs de treball que es crearan, que finalment seran 14, es facilitaran contractes a empreses locals i ofertes laborals als veïns a tot el país a través de l'empresa Griñó, i s'ha renegociat el conveni inicial establint un mínim de 240.000 euros anuals per a les arques municipals, els primers tres anys, i 265.000 a partir del quart any. Aquesta xifra pot superar el mig milió d'euros anual si entren les 250.000 tones de residus industrials previstos cada any. També s'ha fixat un preu de 3 euros per tona, "en el cas improbable", que entrin residus urbans. 

Els veïns de Riba-roja d'Ebre deixaran de pagar l'impost de la brossa a partir de l'any que ve – 90 euros per immoble- i s'invertiran 4 milions d'euros en un vial d'accés a la planta, que serà independent de la futura carretera a Almatret. El projecte preveu millorar els camins de Maials i de les Valls perquè sigui un nou vial d'accés a les instal·lacions, de 6 quilòmetres de via, amb dos carrils de 3 metres d'ample i 1 metre de cuneta. 

Enguany l'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre també ha ingressat 329.937,136 euros per l'impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i per taxes de tramitació. Urbaser i Griñó també aporten 10.000 euros anuals per a la redacció el butlletí informatiu municipal.

L'alcalde Antoni Suàrez obre la porta a que puguin arribar futures inversions en la vessant del medi ambient i l'economia circular a partir d'aquest projecte. "Són 14 llocs de treball i la situació econòmica i financera de l'Ajuntament canviarà. Partim d'una situació molt dolenta i podrem fixar 14 famílies en un poble i una comarca amb tendència a perdre població i una població molt envellida", ha destacat Suàrez.
 

COMENTARIS

Més basura
Anònim, 28/12/2018 a les 13:32
+2
-0
On és l'etica sr alcalde Antoni Suàrez.
No tenim prou deixalles al territori
Feina per a 14 persones ?
faci numeros. Quin cost te er al territori?
Faci de Riba-Roja un lloc per a viure. Treballi per a millorar la qualitat de vida.
No destrueixi el territori.
No faci demagogia
Brossa sí però indústria no
Avall, avall, 28/12/2018 a les 17:01
+2
-0
Ja tenim experiència amb això. Misèria i prou. No anem bé així.
La solució
Anònim, 29/12/2018 a les 09:53
+1
-0
Benvolgut senyor alcalde.
Els que vivim a la Ribera i voltants volem viure de forma sostenible. El riu es vida.
Faci polítiques de defensa del medi ambient.
Millori en el consum no geniri brossa i no ens ompli de brossa ni deixalles d'altres llocs.
Economia circular. no faci demagogia amb les paraula. I per que no una conomia en xarxa seguin models d'altres llocs amb experiència i característiques similars a Riba-Roja.
Venen elccions. No crei falses experiències. No faci fum.
Tot para el poble
Anònim, 29/12/2018 a les 12:43
+1
-0
Manar per el Poble no es manar amb el Poble referéndum ja.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Una aixeta d'aigua corrent.
Una aixeta d'aigua corrent. | ACN
L'empresa va informar en el seu dia que l’import del servei d’atenció telefònica comercial era de 6,630 euros/client quan el cost real és de 6.630 euros anual
Un usuari a l'entrada del nou Hospital de Dia de Tortosa.
Un usuari a l'entrada del nou Hospital de Dia de Tortosa. | Cedida
S'han plantejat a l'ICS fórmules d'intercanvi de professionals entre hospitals o compensacions als metges que treballen a l'Ebre
Una de les accions que els anticapitalistes han dut a terme a Deltebre per desvelar la llista electoral.
Una de les accions que els anticapitalistes han dut a terme a Deltebre per desvelar la llista electoral. | Cedida
Durant el mes de gener, els cupaires mostraran els integrants de la llista en projeccions sobre el mobiliari urbà
Imatge d'arxiu d'una detenció dels Mossos.
Imatge d'arxiu d'una detenció dels Mossos. | Cedida
La policia retorna eines i material electrònic sostret als seus propietaris
L'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós.
L'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós. | ACN
Fiscalia envia als jutjats la causa contra el batlle de Sant Carles de la Ràpita perquè un jutjat d'Amposta ja havia obert diligències pels mateixos fets
Imatge il·lustrativa
El ple va provar este dilluns una moció, presentada per la CUP, que s'havia desestimat feia un any i mig quan es va supeditar al catàleg de simbologia feixista que enllesteix el consistori
Denúncia que assenyala al primer tinent d'alcalde com a denunciant dels fets del 2017.
Denúncia que assenyala al primer tinent d'alcalde com a denunciant dels fets del 2017. | CUP-AE
L'estiu de l'any passat el republicà va denunciar que dos joves havien pintat el monument franquista
Convocades per la Falange, una trentena de persones van cantar el 'Cara al sol'
NacióDigital
NacióDigital | ND
El rànquing d'audiències de la OJD del mes d'abril l'enfila fins als 2,8 milions d'usuaris únics i amb un temps de lectura superior als set minuts