memòria històrica

L'associació Lo Riu de la Fatarella denuncia que «no es fa justícia» destruint monuments històrics de la Guerra Civil

L'entitat recorda que els monòlits trencats eren patrimoni protegit

per Redacció, La Fatarella, 13 de desembre de 2018 a les 11:14 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Lo Riu, associació per a l'estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l'Ebre, de la Fatarella (Terra Alta) repulsa que s'hagen destruït monuments que commemoraven la Batalla de l'Ebre, als termes municipals de Vilalba dels Arcs, Corbera d'Ebre i La Fatarella.

L'entitat, en un comunicat emès este dimecres, denuncia "la desmesura" dels fets i "la ignorància i incultura" que consideren que demostren les accions. Recorden que "destruint els testimonis de la batalla, no es recupera la memòria històrica ni es fa justícia". De fet, els monòlits destruïts a Vilalba, com assenyalen des de Lo Riu, van suposar "un dels primers actes de reconciliació de la postguerra en a la comarca de la Terra Alta".

 
Lo Riu defensa que totes les restes del front de l'Ebre s'han de tractar "com un element de preservació de la història del nostre país, de la cultura per la pau, i del desenvolupament econòmic i turístic de les Terres de l'Ebre". 

L'entitat assenyala que els dos monuments "mutilats" a Vilalba dels Arcs els van fer els supervivents del Requetè del Terç de Montserrat, un pels seus morts (el de Quatre Camins) i un altre realitzat per ells expressament per als republicans (a Punta Targa). Este segon monòlit el van construir als anys 60, tot i "l'hostilitat de les autoritats franquistes", i van recollir restes òssies dels cadàvers dels soldats republicans, que portaven quasi vint anys mal enterrats i sobre dels matolls dels boscos del voltant. Les van depositar en un ossari situat a la base del monument.
 

Uns dels monuments erigits pels Requetés a l’espai Quatre Camins de Vilalba dels Arcs Foto: Terra Enllà

 

Participació