Meteorologia

Els aiguats tornen a fer baixar els barrancs i tallen carreteres al Montsià

A Mas de Barberans s'han acumulat més de 130 l/m2 | Protecció Civil activa l'alerta del Pla INUNCAT

per Redacció , Ulldecona, 15 de novembre de 2018 a les 09:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
ACTUALITZACIÓ, 17.30 hores | Barrancades habituals

Esta és la tercera barrancada que creua el municipi de Santa Bàrbara en un any. Unes inundacions poc habituals a la zona, ja que fins ara passaven cada deu o quinze anys, però que cada vegada es veuen més habitualment. Com apuntava un dels veïns, Alfonso Cid, un dels motius que estos episodis es repetisquen és el canvi climàtic. "Ens hem d'anar acostumant que, de tant en tant, aquí baixarà aigua", ha assenyalat Cid. "Passa a tot arreu quan venen estes pluges i inundacions. És pel canvi climàtic. Aquí hi ha gent que diu que caldrien obres però ningú nombra el canvi climàtic que és el més important", ha insistit. 


El barranc de Llovet creua el municipi a través del que es coneix com el Barranquet i esta és la via d'evacuació que acaba trobant l'aigua de la pluja. "Més aviat o més tard, quan comencen les pluges a les muntanyes comença a baixar aigua aquí, perquè es un barranc. L'aigua no la podem aturar", ha defensat Cid. “Per canalitzar-la caldria un canal de més de dos metres de fondària, ample com tot el carrer”, ha apuntat el veí. Domingo Rodrigo, un altre veí, ha afirmat que “abans aquí no baixava aigua, no sé com se l'han arreglat ara per fer estos disbarats".

Este dijous a la tarde, les pluges han donat una treva a les Terres de l'Ebre però algunes carreteres segueixen afectades per les inundacions, com la que uneix la Galera i la Sénia. També a l'escola de Masdenverge s'han suspès les classes de la tarde per precaució, ja que l'escola està situada molt prop del pas del barranc de la Galera.


ACTUALITZACIÓ, 13.30 hores | "Plou sobre mullat"
L'alcalde del Mas de Barberans, Josep Lleixà, s'ha mostrat preocupat en delcaracions a l'ACN perquè estes pluges arriben quan encara no s'havien acabat de reparar els danys de l'última llevantada.

De fet, en este municipi dels Ports s'ha acumulat més pluja este dijous que en l'últim episodi. "Tenim molts camins malmesos que s'havien arreglat d'urgència i haurà anat tot a l'aire un altra vegada. És un pou sense fons i estes pluges ens hauran afectat més que els anteriors", ha apuntat Lleixà.

En plena campanya de l'oliva es tornaran a trobar amb problemes d'accessibilitat a les finques i caldrà refer tota la feina feta. "El més important és que no hi hagi cap desgràcia personal", ha afegit. A primera hora del matí s'han anul·lat les classes a l'escola perquè els professors ja no han pogut arribar a poble. 

Precisament a Mas de Barberans s'ha viscut un ensurt sense conseqüències greus, quan els Bombers han hagut de traure dos homes de l'interior d'una furgoneta estacada prop del barranc de Lledó. 

També s'ha fet una sortida a Ulldecona, al nucli de la Miliana per la inundació d'uns baixos d'un domicili particular. També s'han rebut diversos avisos per petites inundacions en una empresa d'Ulldecona, dos patis, un local comercial i un domicili a Tortosa. 


ACTUALITZACIÓ, 11.30 hores | L'acumulació d'aigua provoca problemes a la xarxa viària i inunda barrancs

La gran quantitat de pluja caiguda des de la matinada a l'interior del Montsià ha provocat problemes en la xarxa viària. Segons ha informat l’alcalde del Mas de Barberans, Josep Maria Lleixà, a la Plana Ràdio, el municipi s'ha quedat incomunicat per carretera i s’han suspès les classes a l'escola. Aquí s'han acumulat més de 130 l/m2. 
Precisament a Mas de Barberans s'ha viscut un ensurt sense conseqüències greus, quan els Bombers han hagut de traure dos homes de l'interior d'una furgoneta estacada prop del barranc de Lledó. 

També ha quedat tallada la TP-3311 entre la Galera i la Sénia. Mentre que a Ulldecona han hagut de tallar el camí als Valentins.
La pluja també ha provocat incidències a Tortosa, amb talls de carrers.
 
El barranc de Pelós, que passa per l'interior de Santa Bàrbara, així com el barranc de Lledó, han tornat a baixar plens d'aigua. A Santa Bàrbara s'han hagut de traure precipitadament els cotxes que hi havien als carrers afectats pels barrancs i s'han tornat a repetir imatges de la baixada de l'aigua, tan sols unes setmanes més tard del temporal de l'octubre passat.INFORMACIÓ | Nou temporal de pluges al territori

L'estiuet de Sant Martí s'ha acabat de cop. Este dijous la jornada ha començat amb precipitacions, localment intenses, especialment al Montsià. La situació es mantindrà tot el dia i el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de perill tant per la intensitat com per l'acumulació de pluja.

Els xàfecs han descarregat de matinada amb intensitat a l'interior del Montsià. A Mas de Barberans s'han acumulat 127 l /m2 i 69,8 l/m2 als Valentins (Ulldecona) i 76.7 a l'observatori del Parc Natural dels Ports.  A Ulldecona s'ha superat el llindar de 20mm/30min.
 
La quantitat d'aigua caiguda en poques hores ha provocat la crescuda de barrancs. A Santa Bàrbara, per exemple, ha tornat a baixar el barranc del Pelós, com mostren estes imatges de Tere Giné (La Plana Ràdio).També estes imatges, que corresponen al canal Xerta Càlig i al barranc de Lledó (La Plana Ràdio):Al llarg del dia les pluges intenses es podrien mantenir. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat un avís per acumulació de pluja, ja que es podrien superar els 100 litres en 24 hores als dos extrems del país –la Terra Alta, Montsià i Baix Ebre, per una banda, i la Selva, la Garrotxa, el Gironès, Pla de l'Estany, Baix i Alt Empordà-, de l'altra.

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya (INUNCAT) en base a la darrera actualització de les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indiquen un increment de la probabilitat i intensitat de fortes pluges a partir del migdia a tot el litoral i prelitoral, així com per les afectacions que es poden produir. El període de més afectació està previst a partir de la tarda i especialment a les comarques gironines i les Terres de l’Ebre. 

A continuació, la previsió completa del Meteocat.

 

Participació