Alcanar sol·licita la declaració de zona catastròfica per afrontar les conseqüències de la llevantada

La petició la tramitarà en breu el Govern mentre el consistori repara d'urgència camins i vials

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, visitant amb l'Ajuntament i els veïns afectats una de les cases on l'aigua es va endur murs, a les Cases d'Alcanar.
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, visitant amb l'Ajuntament i els veïns afectats una de les cases on l'aigua es va endur murs, a les Cases d'Alcanar. | ACN / A. Ferràs
Redacció
23 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:39h
L'Ajuntament d'Alcanar ha decidit sol·licitar la declaració de zona afectada per emergència de Protecció Civil, anteriorment declaració de zona catastròfica, perquè el consistori descarta poder fer front al cost de totes les afectacions i desperfectes de la llevantada.

"Encara estem quantificant els danys tot i que estimem que la despesa econòmica per recobrar la normalitat serà ingent, i no hi podem fer front com a municipi", ha assegurat l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig. L'Ajuntament confia que esta via, que tramitarà aviat el Govern, servirà perquè els ajuts arriben més ràpidament i siguen més quantiosos. Roig ha lamentat que el govern espanyol no hagi fet arribar al municipi cap missatge de solidaritat ni d'ajuts i confia que "la indiferència es transformi en responsabilitat" i es declare al municipi d'Alcanar zona catastròfica.

De manera provisional i urgent ja s'han reparat més de quaranta quilòmetres de camins, i s'ha posat a reclamar a les administracions supramunicipals tots els ajuts possibles. "És un crit d'ajuda", ha dit l'alcalde. Un 80% dels camins i vials han patit els efectes del temporal, però també hi ha edificis municipals afectats i molts habitatges particulars amb desperfectes.

Un temporal sense precedents
També es van patir greus problemes a la zona de l'Àngol, a la intersecció de l'N-340 amb l'accés a Alcanar, on hi va haver problemes amb els desguassos de les aigües pluvials. Els empresaris de la zona van patir inundacions i danys materials. Juntament amb el consistori, els afectats redactaran un informe per reclamar al Ministeri de Foment actuacions urgents.

Per altra banda, també caldran ajudes de les administracions per reconduir alguns barrancs i trobar solucions per evitar greuges quan estes rieres es desborden. El consistori, davant un escenari on este tipus de pluges es pot repetir en el context del canvi climàtic, i veient com han quedat els talussos i marges de les finques, considera que la situació futura "no serà millor i que hi ha una feina molt important a fer en este àmbit".

A més, també s'ha demanat la col·laboració dels Departaments d'Ensenyament i Salut per reparar les goteres i desperfectes que van patir als centres escolars i al Centre d'Atenció Primària del municipi.

Formularis de desperfectes
A partir d'aquest dimarts a la tarde, totes les persones damnificades seran assessorades a través de diferents assemblees públiques que es faran als diferents nuclis de població d'Alcanar, les Cases d'Alcanar i Alcanar Platja.

l consistori també ha habilitat tres oficines d'atenció al ciutadà on es poden omplir els formularis on descriure els desperfectes i afectacions que ha patit cada ciutadà i que ajudaran, a més a més, a fer una quantificació exacta de tots els danys soferts.

Així, mentre el Govern tramita la declaració de zona catastròfica, també es podran demanar les compensacions del Consorci d'Asseguradores per a aquells particulars que disposaven de pòlisses o bé compensacions a través dels ajuts d'emergència que ha promès la Generalitat.