La Farga de l'Arion d'Ulldecona preseleccionada per disputar el premi «Arbre Europeu de l'Any»

En la primera fase del concurs s'escollirà el representant de l’Estat espanyol al certamen del millor arbre europeu de l’any

Farga de l'Arion, a Ulldecona.
Farga de l'Arion, a Ulldecona. | AEMO
Redacció
23 d'octubre del 2018
Actualitzat a la 13:06h
L'organització sense ànim de lucre Boscos Sense Fronteres ha convocat el Premi Arbre Nacional i Europeu de l'Any, dirigit a significar i valorar arbres que per diverses característiques són mereixedors d'un reconeixement i respecte social.

Este premi, de convocatòria anual i de participació gratuïta, escollirà el representant de l’Estat espanyol al certamen del millor arbre europeu de l’any.
 
Entre els candidats espanyols hi figura la farga mil·lenària de l’Arion, a Ulldecona. Segurament, l’arbre més emblemàtic de l’inventari d’oliveres mil·lenàries realitzat al territori del Sénia.
 
Un estudi de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) va determinar al 2015 que esta olivera té una edat estimada de més de 1.700 anys i que s'hauria plantat sobre l’any 314, al mandat de l'emperador Constantí I (306-337 dC.). Els resultats de l'estudi van revelar que l'olivera monumental d'Ulldecona és l'arbre datat més antic de la Península i està així mateix entre els més vells de tot el món.
 
L'any 1997 aquest mateix arbre ja va ser declarat Arbre monumental per la Generalitat de Catalunya i al 2006 va obtenir el primer premi al millor olivera monumental d'Espanya per part de AEMO (Associació Espanyola de Municipis de l'Olivera).
 
A més de la Farga de l’Arion, els altres arbres candidats són el garrofer de Foia Brell (Alfàs del pi, Alacant), l’ametller Reial (Valverde de Leganés. Badajoz), l’om de Navajas (Navajas, Castelló), el pi araucà del Castelo de Soutomaior. (Pontevedra, el pi de la Virgen (El Paso.,La Palma), la pinassa de la Yesa (comarca de Los Serranos, València), el pi del Roble de Peñascosa. (Cañada del Pino del Roble. Peñascosa. Albacete) el pinsap de Grazalema (Àrea de reserva del PN Sierra De Grazalema, Càdiz) i la palmera imperial d’Elx.
 
En esta primera fase del concurs se seleccionarà un dels candidats com a “Premi Arbre Nacional”, l’escollit serà el representant espanyol a al concurs europeu del 2019 “Tree of the year”. El dia 22 de novembre s’anunciarà el guanyador d’esta fase.

Per votar cal accedir ala web del concurs i donar un email vàlid. Només s'acceptarà un vot per email.