El govern espanyol comunica que la descontaminació del pantà de Flix es reprendrà aquest mes d'octubre

L'alcalde del municipi demana a la Generalitat que s'afanyi a desenvolupar la reglamentació dels incentius estatals per atreure indústries al municipi

per Redacció, Flix, 4 d'octubre de 2018 a les 16:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El govern espanyol ha comunicat a l'Ajuntament de Flix que preveu reprendre la descontaminació del pantà a partir d'aquest mateix mes d'octubre. Just en aquestes dates també està prevista l'arribada, des dels Països Baixos, d'una draga succionadora per poder extreure els fangs tòxics que resten al fons.

Així ho han transmès el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, i el director general de l'Aigua, Manel Menéndez, a l'alcalde del municipi, Marc Mur. L'empresa pública Tragsa, a qui Acuamed ha encarregat els treballs, serà l'encarregada de la posada en marxa de la planta de tractament de fangs i l'abocador. En paral·lel, l'Ajuntament demana al Govern que s'afanyi a desenvolupar la reglamentació dels incentius estatals, aprovats fa deu mesos, per atreure indústries al municipi.


Segons els plans estatals transmesos al govern municipal, un cop la draga succionadora hagi superat el període de prova previst, començarà a treballar de forma efectiva per retirar els 80.000 metres cúbics de llots tòxics que l'anterior adjudicatària de l'obra, FCC, va deixar al fons del pantà donant per finalitzades les tasques. Unes obres que encara estan sent investigades per la justícia, i que va conduir a la rescissió definitiva del contracte l'abril del passat 2017. 

El consistori confia que els terminis previstos, que pràcticament mai s'han acabat complint al llarg dels deu anys que s'arrossega el projecte, acabin aquest cop ajustant-se a la realitat. Segons ha explicat Mur, Tragsa ha informat que ultima la posada en marxa de la planta de tractament de fangs, ubicada en una nau a l'interior del recinte d'Ercros, amb la instal·lació de nous filtres.

"Tot fa pensar que la intenció és complir els terminis i dins de l'octubre reiniciar i reprendre les obres a l'embassament de Flix", ha sentenciat Mur, sense deixar de recordar l'exigència de l'Ajuntament que aquesta celeritat vaig acompanyada de les "màximes condicions de seguretat".

Pendent dels incentius per la reindustrialització

No és l'únic aspecte relacionat amb la contaminació química del pantà i la deslocalització de l'activitat industrial a Flix que arriba tard. L'alcalde també ha reclamat al Govern que acceleri el reglament que ha de desenvolupar els incentius aprovats pel govern espanyol el desembre del passat 2017 per afavorir la industrialització dels municipis. Segons l'alcalde, l'abast i els beneficis d'aquestes mesures és "el primer que pregunten" les empreses potencialment interessades a instal·lar-se al municipi. 

En una visita a les obres i a l'empresa Ercros, el conseller es va comprometre a incloure aquestes mesures en la llei d'acompanyament dels pressupostos d'aquest 2018. 

 

Participació