medi ambient

Aposta per la pesca massiva professional del cranc blau per frenar-ne l'expansió al delta de l'Ebre

La Generalitat descarta desregular les captures del crustaci i obrir-les a sectors no professionals i recreatius

Preocupació al sector pesquer i aqüícola pels danys i la caiguda de preus

, Tortosa | 20/09/2018 a les 16:45h
Arxivat a: Medi ambient, cranc blau, estudi, danys, pesca

Presentació de la primera avaluació sobre el cranc blau al delta de l'Ebre. Foto: Sofia CabanesLa Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Pesca del Departament d’Agricultura, apostarà per una explotació professional intensiva del cranc blau que en garantisca una comercialització a través dels circuits oficials de les llotges pesqueres i frenar-ne així l'expansió al delta de l'Ebre.

 
“La idea de l’erradicació d’esta espècie ja està descartada. La velocitat d’implantació i dispersió és enorme. L’única manera de contenir la població de cranc blau en uns marges acceptables és mitjançant una intensa explotació comercial de l’espècie. És una espècie comercial d'àmbit mundial. De fet, Mercabarna importa cranc blau d’altres parts del món.  Per tant, treballem braç a braç amb el sector per crear les condicions que facen que hi haja interès per explotar-lo”, ha remarcat el director General de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela.
 
Esta és una de les mesures que s’han posat sobre la taula este dijous a Tortosa, on s’ha presentat davant de diferents representants del sector pesquer i aqüícola els resultats de la primer avaluació sobre la situació d’esta espècie invasora al delta de l’Ebre.
 
El que es conclou, entre d’altres, d’este estudi, és que “de moment l’espècie es troba en una fase de creixement” i que tot i la gran expansió “encara no hem arribat a un punt d’equilibri”, ha constatat Verònica López, biòloga de l’empresa Monverte, encarregada de l’estudi. “El cranc blau està seguint el mateix patró que la resta d’espècies invasores biològiques, que tenen una fase de creixement exponencial per expandir-se i no arriben a un equilibri fins que no hi ha una falta de recursos tròfics o altres factors com la predació o competència. No estem en esta fase d’equilibri, això és molt  important”, ha afegit.
 
Segons les dades de l’avaluació presentada este dijous, des de l’agost de 2016, quan es va començar a comercialitzar el cranc blau a la llotja de Sant Carles de la Rapita i fins a l’agost del 2018, han passat per les llotges ebrenques (l’Ampolla, Deltebre, la Ràpita i les Cases d’Alcanar) fins a 40 tones d’este crustaci. La seua presència ja es troba en tots els àmbits del Delta que li són favorables: mar oberta, badies, l’Ebre fins a l’assut de Xerta, els canals de reg i fins i tot els arrossars. Tot i que en major volum es concentra en aquest punt del sud de Catalunya, el cranc blau ja s’ha establert al litoral català, fins i a l’Empordà i també a la costa valenciana. “S’haurien de fer estratègies conjuntes entre administracions i tenir seguiment de l’espècie al litoral català”, ha advocat López. 
 
Una altra de les mesures de caire estructural destacades pel director general a la jornada d’avui és la creació d’un comitè de cogestió de la pesquera del cranc blau, com a principal eina de gestió d’aquesta espècie. El nou Comitè, que compta amb el suport del sector, estarà basat en el desplegament del Decret sobre el model de governança de la pesca professional de Catalunya i involucrarà totes les parts interessades (pescadors, federacions, científics, organitzacions mediambientalistes i administració).
 
Este òrgan tindrà com a primer objectiu l’elaboració del “Pla de gestió de la pesquera del cranc blau”. Al mateix temps, incorporarà, tal com preveu l’esmentat Decret, el corresponent programa per a una gestió socioeconòmica de l’activitat. “S’ha de tractar d’una pesca encaminada a exercir la major pressió possible sobre l’espècie. Ens estem emmirallant en Grècia, on l’espècie està des de fa 50 anys i amb la pesca han aconseguit una situació de sobreexplotació de del cranc blau”, ha volgut subratllar el director general de pesca.
 
L’assessorament científic comptarà amb especialistes del territori, i disposarà de l’assessorament i assessorament de tècnics de l’Institut Català per a la Recerca de la Governança del Mar (ICATMAR).
 

Exemplar de cranc blau adult. Foto: Sofia Cabanes


No s'obriran les captures a sectors no professionals
 
No obstant, des de la Generalitat es mostren contraris, almenys de moment, a desregular la captura del cranc blau i crear llicències de tipus recreatiu per a no professionals, una demanda que s’ha fet des del territori per frenar el creixement de l’espècie. En aquest moment la pesca recreativa de crustacis tant en l’ambient marí com en aigües continentals no està permesa. Si es permetés, pensem que això aniria en detriment de la potenciació de la pesca professional, que és l’eina que pot crear una màxima pressió sobre l’espècie durant tot l’any. Per això, de moment no contemplem mesures d’aquest tipus”, ha recalcat Tudela.
 
La Generalitat tampoc contempla declarar el cranc blau com a espècie invasora, almenys de moment, una mesura que contempla la legislació. “És una espècie que te potencial invasor, però també és una espècie comercial amb un mercat vigorós. L’esperit de la normativa d’espècies invasores està lligat a evitar la manipulació humana per tal de limitar la seua disseminació. El potencial de disseminació en aquesta espècia ja el té per si sola. Per tant, hauríem de discutir molt si realment catalogar-la ajudaria a la contenció. Nosaltres pensem que no”, ha reblat el director general de Pesca.

Preocupació pels danys i la caiguda de preus

Des del sector, d’altra banda, l’avanç imparable del cranc blau es veu amb molta preocupació. Enguany ha provocat uns danys d’entre 150.000 i 200.000 euros als vivers de mol·luscos, especialment a la Badia del Fangar. I l’increment exponencial de captures a les llotges ha fet caure el seu preu en picat. “Durant el mes de setembre per la llotja de la Ràpita han passat 7.000 kg de cranc blau, mentre que en tot l’any passat en van passar 12.000 kg. Els preus a llotja són inferiors a l’euro i moltes barques ja no surten a pescar-lo pel mal que provoquen les seues pinces a les arts”, ha exposat Joan Balagué, secretari de la confraria de pescadors Verge del Carme de la Ràpita. “Necessitem una major implantació al marcat que faça atractiva la pesca. Si es pagués més evitaríem esta situació”, ha conclòs.
 

COMENTARIS

Em sembla q s'equivoquen
Rapitenc, 20/09/2018 a les 19:14
+25
-2
No entenc la limitació de pescar el cranc blau nomes als professionals amb l'argument q si s'obris a tothom el preu s'enfonsaria i els professionals deixarien de pescar-lo ... Si això és el que ja està passant ara !! N'hi ha tant que el preu ha baixat dels entre 4 i 12 euros el kg, a menys d'un euro, amb la qual cosa a la majoria de professionals ja no els interessa pescar-lo.

Si s'obris la pesca a tothom, encara que el cranc tingues un baix preu, només per seu interes culinari, la gent del territori i molta altra que vindria de fora, estaria disposada a pescar-lo per autoconsum. Ó es que els professionals no pesquen muixarres i llobarros, espècies comercials autoritzades a ser pescades amb llicència recreativa, i això no provoca cap distorsió en la seua comercialització ? Com els rovellons, els espàrregs, els cargols ... i tants altres productes silvestres q pots recollir al camp lliurement però que també es troben als supermecats.

Qui indemnitzarà els danys que estan causant als mariscadors i musclaires ?

Veig molta miopia o ingenuïtat per part dels responsables de pesca de la Generalitat ... Ara bé, quan la cosa estigue més descontrolada encara del que ja ho està, la realitat s'acabarà imposant

el potse no final per a les petites embarcacions de pesca
pescador professional, 20/09/2018 a les 22:45
+4
-0
Esque si aumentessen els preus com a minim a 2 o 3 euros el quilo jo aseguro quel pescaria,i no jo sol tots els pescadors amb licencia i no estariem parats.Si ara es porta cranc blau a les llotges es perque es pesca accidentalment no perque algu es dedique a pescarlo exclusivament.
Si aumentes els preu es veuria el canvi,si en 2 o 3 dies les barques d'arratre van agarra els 2000 kilos,es vendrien mes de 3 o 4 al dia,i no es broma.Els pescadors ho sabem,hi ha cranc blau per a tots i sense barallarmos pel lloc de cala.
però
aaa, 21/09/2018 a les 10:46
+9
-0
no es per cuidar el medi ambient que es tindria que permetre la pesca lliure? A no, que parlem de dinerets, restaurants, llotges, i unes llicencies que ja veurem qui les pot aconseguir......

Però que voleu senyors de la Generalitat, acabar amb la plaga o omplir alguna que altra butxaca??

Aqui hi ha marro
Anònim, 21/09/2018 a les 12:40
+6
-0
Aqui interesa algo amb aquest cranc, no veieu que hi ha al darrere algún interes ?

el potse no final per a les petites embarcacions de pesca
pescador professional, 21/09/2018 a les 16:24
+0
-0
Els pescadors professionals som els primes que volem solucions.Per a naltros no es un negoci es un gran problema moltissim mes del que s' imagina,som els primes perjudiciats amb tot aixo del cranc.No som nosaltres qui ens fem rics,no podem surtir a calar xarxes perque agarrem mol de cranc i domes amb una calada ja no ens serviria mes per a calarla de nou.Per a qui no ho sapigue les arts de pesca no son precisament barates,ens costen el nostre.Tenin la licencia com tenim no ens dediquem a pescarlo perque no ens surt rentable,no ens pagariem ni la gasolina actualment.
Si no es dona la licencia als recreatius,cosa que igual el pesquen,es perque per una part no soluciona que un pescador de caña pesqui 2 o 3 crancs per a consum propi.Si es donessen licencies hi habrien mols que es dedicarien a pescarne mes i despres vendrel per lluire amb negre,cosa que tambe asta passan.
Nose no es tracta tampoc de que alguns es puguin lucra,es tracta de busca solucions he aqui la noticia
aquest cranc s'esta menjant tot el que troba i no deixarà res
enric per lo cranc blau, 23/09/2018 a les 20:57
+0
-0
Encara s'actui i s'obri a la pesca als no professionals, l'expansió d'aquest cranc no pararà, és tan voraç que s'està menjant els musclos, ostres, tallarines, escopinyes, cloïsses, animals, aquesta mossegant a les potes de els flamencs, segurament nius d'aus, cucs marins, segurament anguiles i angules, peixos petits de totes les espècies (els que han de créixer i són els que mengem) gambes, llagostins, pops, sèpies, etc.

Aquests crancs no estan només a la costa, estan a les platges, on nosaltres ens vam banyar, en els roquers, a les llacunes salobres, en els rius en zones d'aigües salobres, mar obert ja profunditat, es reprodueixen a la velocitat de la llum i es dispersen com un virus.

Si no s'obre la veda a que tots prenguem cartes sobre aquest tema veurem que ocorrerà amb la fauna i flora que hem vist sempre, si us plau obrir a que tothom pugui pescar aquests crancs.
No enteng res...
Peix lleo, 26/09/2018 a les 02:04
+0
-0
I la carpa que ara es una especie invasora despres de 500 anys y totalment integrada a la natura y unes especies mes...
I aquet cranc amb el perill que soposa per la fauna marina i la facilitat que te per a multiplicarse, no passa res???????
Crec que algu no SAP que fer i no sap el que fa.....
Que fan amb els crancs que requisen !
Crancs, 26/09/2018 a les 03:08
+1
-0
M'agradaría saber que es fa amb els crancs que es requisen a la gent que "suposadament" fan algo ilegal

Om van a parar aquestos crancs ?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
La formació d'ultradreta, que compta amb una seu a Tarragona (la primera de Catalunya) vol estendre la seua influència al sud del país.
Daniela Gil i Enric Adell.
Daniela Gil i Enric Adell. | Cedida
Només un dels dos acabarà formant part de la llista en coalició amb EH-Bildu i BNG
La directora general d'Indústria, Matilde Villaroya, va entregar el premi al director de l'Eufònic, el rapitenc Vicent Fibla
La directora general d'Indústria, Matilde Villaroya, va entregar el premi al director de l'Eufònic, el rapitenc Vicent Fibla | Cedida
El guardó, impulsat per l'Ajuntament de Terrassa, reconeix la tasca del festival impulsat des de les Terres de l'Ebre com element potenciador de la innovació en l'àmbit estatal
El moment de l'entrega del reconeixement.
El moment de l'entrega del reconeixement. | Cedida
Un total de 81 municipis catalans reben el Certificat de la Fundació Carles Pi i Soler
Olivera monumental en una finca en desús.
Olivera monumental en una finca en desús. | ACN
El projecte farà inventari de les finques en desús per oferir-les a aturats i agricultors
Quim Torra, durant l'entrevista a RAC1 este dijous.
Quim Torra, durant l'entrevista a RAC1 este dijous.
Imatge il·lustrativa
El ple va provar este dilluns una moció, presentada per la CUP, que s'havia desestimat feia un any i mig quan es va supeditar al catàleg de simbologia feixista que enllesteix el consistori
Denúncia que assenyala al primer tinent d'alcalde com a denunciant dels fets del 2017.
Denúncia que assenyala al primer tinent d'alcalde com a denunciant dels fets del 2017. | CUP-AE
L'estiu de l'any passat el republicà va denunciar que dos joves havien pintat el monument franquista
NacióDigital
NacióDigital | ND
El rànquing d'audiències de la OJD del mes d'abril l'enfila fins als 2,8 milions d'usuaris únics i amb un temps de lectura superior als set minuts