S'inicia una campanya a change.org per declarar el cranc blau espècie invasora

La campanya vol traslladar la problemàtica al Ministeri de Medi Ambient

Els crancs blaus ja han arribat a l'assut, com es pot veure a la imatge
Els crancs blaus ja han arribat a l'assut, com es pot veure a la imatge | Paleoymás
Redacció
14 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:48h
Més de 400 persones ja han signat la petició que Xavier Ginovart ha creat a la plataforma change.org per tal que el cranc blau sigue inclosa en el llistat d'espècies invasores pel Ministeri de Medi Ambient.

La petició demana que s'aixequen les sancions per a la seua pesca sense autorització, ja que això facilitaria la seua recol·lecció, a més el mateix Ginovart afegix que "hi ha empreses que estan fent negoci amb ell, amb perill que això està suposant pel fet que s'està escampant per tot el litoral de les Terres de l'Ebre i també està remuntant riu amunt."

Ginovart també comenta "no sé quantes firmes seran necessàries, per això vull que siguen com més possible", i afegix "a Catalunya esta espècie ja està declarada com a invasora, i si en això podem aconseguir que la gent en pugue pescar més, farem que la seua població disminueixi."

Segons el Ministeri de Medi Ambient, una espècie invasora és "aquella que s'introduix o s'establix en un ecosistema o hàbitat natural o seminatural i que és un agent de canvi i amenaça per a la diversitat biològica nativa, ja sigue pel seu comportament invasor, o pel risc de contaminació genètica".

El cranc blau americà és originari de les costes atlàntiques americanes i s'alimenta de mol·luscs, crustacis, peixos petits i matèria vegetal i a les seues potes té un característic color blavós, sent una espècie de grans dimensions, els exemplars adults poden arribar a mesurar 20 cm i pesar entre 500 grams i 1 quilo. És considerada una de les 100 espècies invasores més perjudicials del Mediterrani.

Des del 2016 s'atorguen llicències per a la seua pesca professional, encara que se n'han atorgat molt poques. La Guàrdia Civil advertix que, tot i que este crustaci sigue una espècie invasora, la seua captura incontrolada fora de les vies legals, impedix conèixer la destinació que se li dóna al producte, causant un perill per a la proliferació incontrolada d'esta espècie, que suposa un greu risc tant per al medi ambient com per a la salut alimentària.