VÍDEO Els devastadors efectes de la pedregada sobre la collita d'arròs del Delta

Els danys ronden el 40%, tot i que hi ha finques on la pèrdua de la collita és total, unes 2.500 hectàrees s'han vist afectades

Imatge de l'arròs del Delta després de la pedregada
Imatge de l'arròs del Delta després de la pedregada | Cedida
Redacció
06 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:18h
Unes 2.500 hectàrees d’arrossars del delta de l’Ebre s’han vist afectades per la intensa pedregada que va caure este dimecres a la tarda al Montsià, tot just a les portes de l’inici d’una campanya de sega que es preveia excel·lent. La tempesta va escombrar el terme de Sant Carles de la Ràpita, i també va afectar parcialment el municipi d’Amposta, fins al Poblenou del Delta i el Camí del Pas. El granís, que va caure de forma molt intensa i localitzada, va colpejar les espigues i va fer caure els grans d’arròs a terra. Segons ha explicat Rafel Verdiell, responsable de Sectors Agrícoles d'Unió de Pagesos, l’afectació mitjana se situa sobre el 40%, tot i que hi ha finques on les pèrdues arriben al 100%. “És molt poc habitual, possiblement fa 18 o 20 anys que no havíem patit una pedregada tan gran”, ha il·lustrat Verdiell. El sector lamenta que el fenomen s’hage produït en un moment clau de la campanya. Abans de la tempesta, les previsions apuntaven que enguany es recollirien unes 140.000 tones d’arròs, un 20% més que l’anterior. El sindicat Unió de Pagesos demanarà a les administracions una adequació dels mòduls de l’IRPF per compensar les pèrdues.

Segons el sindicat agrícola, la pedregada va afectar un àmbit d’unes 2.500 hectàrees, majoritàriament del municipi de Sant Carles de la Ràpita i, més parcialment, al d’Amposta. Tot i que els danys han estat de diferent intensitat, segons la varietat i el grau de maduració de l’arròs, en el cas dels camps de la varietat bomba, que estava a punt de segar-se, la malmesa pot arribar al 100% i, per tant, estos camps ja no es podran segar.

La intensa pedregada es va produir entre dos quarts de cinc i les cinc de la tarda d’este dimecres. Al nucli de la Ràpita, hi va caure pedra amb una mida més gran que la d’una moneda d’euro. El gel va colpejar les espigues i en va fer caure els grans d’arròs, de manera que ara ja no es podrà plegar. El fenomen ha sorprès el sector, atès que és molt poc freqüent en esta zona. 



El sector arrossaire lamenta que la pedregada hage arribat quan s’estava a punt d’iniciar el gruix de la campanya de sega. Els agricultors ja tenien les despeses fetes i només els mancava recol·lectar amb les màquines. Segons el responsable de Sectors Agrícoles de la Unió de Pagesos, Rafel Verdiell, en deu o dotze dies ja s’hauria avançat molt la sega a la zona més afectada. “Encara sap més greu perquè només feia falta segar”, ha reblat. 

El sindicat demana al Departament d’Agricultura que faça una valoració ràpida i acurada dels danys per tal que la pagesia afectada puga ser indemnitzada de manera justa i puga comptabilitzar les pèrdues a l’hora de demanar una reducció del mòduls de l’IRPF per adversitats climàtiques.

La FCAC quantifica danys en un miler d’hectàrees

Perla seua banda, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha xifrat en un miler les hectàrees d’arròs del delta de l’Ebre afectades per la pedregada. Segons l’organització, les varietats més perjudicades són bomba i sirio, en les quals es preveuen pèrdues del 90% i en algunes parcel·les ja no s’arribarà a collir. Altres varietats més resistents, com Jsendra i Montsianell, han resistit millor la virulència de la tempesta, però així i tot tindran pèrdues de fins al 30 o 40%.

Marcel Matamoros, responsable d’arròs de la FCAC, ha argumentat que “la pedregada s’ha produït quan tot just començàvem a segar les varietats més primerenques i a punt d’iniciar el fort de la recol·lecció la setmana vinent”. Per este motiu, ha demanat que “s’inicien els tràmits per a l’avaluació dels danys i es faça un peritatge ràpid perquè les parcel·les afectades puguen collir al més aviat possible”.

Afectacions a la Ràpita

Més de 50 litres per metre quadrat van caure ahir en mitja hora a la Ràpita, fet que va provocar afectacions que, llevat algunes inundacions de baixos principalment, sobretot es notaran en el sector de l’agricultura. 

A la Ràpita, a més de la intensa pedregada, es va inundar la zona del port i del passeig marítim i es va convertir l’espai en una immensa piscina d’aigua. El tram baix del barri del Xicago, i la zona dels carrers méndez Núñez i Talavera, van ser dels més afectats.