música

Versadors, sonadors i balladors de bureo, protagonistes a l’Ebre Folk

El festival es celebrarà el cap de setmana del 18 i 19 d'agost a l'Hort de Cruells de Roquetes

per Redacció, Roquetes, 10 d'agost de 2018 a les 09:30 |
Sergi Masip, director de l'Escola de Música Tradcional Lo Canalero | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'agost de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cap de setmana del 18 i 19 d'agost a l'Hort de Cruells es celebrarà l'Ebre Folk Roquetes 2018, on la música de rondalla, els versadors, el ball de bureo i la cultura popular seran els protagonistes.

El dissabte 18 d'agost de 10 h a 11 h a l'Escola de Música Tradicional Lo Canalero, situada a l'antic Ajuntament, es portarà a terme un taller de dansa per aprendre el Ball de Bot Mallorquí i el Ball de Bureo. 


A les 17 h a l'Hort de Cruells es farà la presentació del número 39 de la revista de cultura popular Caramella a càrrec de Josep Vicent Frechina, crític musical i literari, musicòleg, estudiós de la música i la cultura popular. També a l'Hort de Cruells, a les 22 h es realitzarà un Bureo, un aplec de sonadors amb la participació de la Rondalla dels Ports i la Cuadrilla "Estamos de Huerta" de Múrcia.

El diumenge 19 a les 22 h a l'Hort de Cruells es celebrarà una Vetllada de Versadors, amb la participació de Juanito Aragonés, Antònia Nicolau "Pipiu" (Mallorca). Sofia de la Ribera i Àlex lo Cantador, Imma de Sopa, Dolors de Carasol i Lluís de Corretjoles, Sílvia Ampolla i la Fardatxa.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Roquetes, Sisco Ollé, ha lloat el cartell d'actuacions i activitats programades este any a l'Ebre Folk, que recordava "va néixer ara fa tres anys de la iniciativa que va tenir l'Escola de Música Tradicional Lo Canalero, de celebrar unes jornades sobre la cançó improvisada i el ball de la jota, on es va convidar a participar a diferents grups d'arreu de l'Estat que es dedicaven a fer cançó improvisada i balls de jota".

Per la seua part Sergi Masip, director de l'Escola de Música Tradicional Lo Canalero i membre d'Espai de So, entitats organitzadores de l'Ebre Folk, qualifica la situació actual dels versadors a les Terres de l'Ebre, "hi ha un cert ressorgiment de la poesia cantada amb l'aparició de nous cantadors, tot i que s'hauria de promoure encara més esta afició pel folklore tradicional, organitzant diverses activitats a les escoles i instituts per donar a conèixer esta cultura popular".


L'Escola de Música Tradicional Lo Canalero, ubicada a l'antic ajuntament de Roquetes, oferix cursos de guitarra, guitarró, bandúrria, dolçaina, de balls tradicionals i també s'ensenya a cantar i a improvisar. A l'Escola a més, també es fan instruments de percussió, castanyoles i panderetes.

 

Participació