Els propietaris dels pisos il·legals d'Alcanar Platja reclamen una proposta d'indemnització a l'Ajuntament

El consistori ha pagat més d'1M EUR a la promotora Turov i estudia "cas per cas" com rescabalar la resta de propietaris

Vista dels apartaments de Turov des del jardí.
Vista dels apartaments de Turov des del jardí. | Sofia Cabanes
ACN
02 d'agost del 2018
Actualitzat a les 16:00h
Els propietaris de 17 habitatges de la promoció del carrer Bugambil·lia 3, d'Alcanar Platja (Montsià), declarats il·legals en el cas Turov, reclamen a l'Ajuntament d'Alcanar que, "el més aviat possible", els faci una proposta d'indemnització per danys i perjudicis. Els habitatges han de ser enderrocats i per a molts d'ells constituixen l'únic domicili disponible i és on residixen de forma habitual.

Els propietaris dels pisos insistixen en assenyalar que la compra dels habitatges es va fer sense que constés als Registre de la Propietat que el consistori havia impugnat la llicència d'obres, un permís que es va declarar nul per a 32 apartaments d'esta urbanització. El consistori ja ha pagat en dos anualitats a la promotora Turov una indemnització de 1,068 milions d'euros i estudia les reclamacions que han rebut dels propietaris particulars cas per cas.

Segons ha explicat l'advocat de 17 propietaris de les cases il·legals del cas Turov d'Alcanar Platja, Llorenç Cortadella, la petició perquè es fixe una indemnització per part de l'ajuntament la van presentar els seus representats entre els mesos d'abril i maig d'enguany. 

En la resolució judicial definitiva que dictaminava l'enderroc dels apartaments, s'incloïa, com a "matís", que "cap acte material d'enderroc" es podia fer fins que les indemnitzacions, de les quals és responsable el consistori, no estiguen garantides o pagades. Els propietaris podien reclamar el rescabalament a través d'un incident obert dins del procediment principal del cas o via expedient de responsabilitat patrimonial presentat directament a l'Ajuntament. 

En tots dos casos, de manera indiciària, cal un càlcul previ de la quantitat que hauria de correspondre a cada propietari afectat. En canvi, com ha detallat Cortadella, s'ha optat per la via de la responsabilitat patrimonial perquè en el cas de l'incident judicial, el jutjat podria conformar-se amb tenir el càlcul de la quantia sense obligar a fer un pagament previ a l'enderroc. Amb l'expedient, el consistori ha de fixar la quantitat i pagar i disposa de 6 mesos des de la presentació de la petició per tancar una resolució definitiva – a la qual els afectats podran presentar al·legacions-. Este termini acaba al novembre. 

L'1.068.769,03 euros que ha hagut de pagar l'Ajuntament d'Alcanar a la promotora de les obres, Turov SL, per 8 dels 32 dels pisos que no havien venut, és la xifra "mínima" a partir de la qual, els propietaris que van comprar els pisos fets amb una llicència d'obres nul·la, confien que es valorin els seus rescabalaments. "Ha de ser el mínim perquè a més està fixat per un pèrit judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i té un plus d'objectivitat perquè no ha estat escollit per cap de les parts. Partim d'esta xifra i li afegim els danys morals que entenem que han patit els propietaris per veure's privats de la seua propietat", ha defensat l'advocat. 

En els casos que, a més, l'habitatge és la residència habitual, la compensació pels danys morals causats que es demanarà serà més elevada. "No només els que tenen residència habitual, sinó tots, han de tenir els diners assegurats abans d'enderrocar-los la casa. Els que tenen l'habitatge habitual, i així ho hem argumentat en les negociacions, han de ser dels primers de cobrar de totes, totes, i abans que hagen de desallotjar", ha defensat Cortadella. 

L'advocat ha reclamat que o bé se'ls paga els primers o bé se'ls oferix un habitatge alternatiu per part del consistori, un habitatge social fins que puguen comprar o llogar-ne un altre de nou. "L'Ajuntament no ens ha dit res concret fins ara però no han estat insensibles. Al menys de paraula, sobretot en estos casos, procuraran que ningú es quedi sota un pont", ha afegit.