Deltebre aprova inicialment un nou POUM elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat

El nou planejament urbanístic, que aposta pel model de casa i jardí a partir de del "microurbanisme" en la gestió, rep el vot favorable d'una àmplia majoria dels grups municipals

Acte de presentació del nou POUM de Deltebre després de la seva aprovació inicial al ple.
Acte de presentació del nou POUM de Deltebre després de la seva aprovació inicial al ple. | Cedida
ACN
12 de juliol del 2018
Actualitzat a les 10:35h
El ple de l'Ajuntament de Deltebre ha aprovat inicialment per àmplia majoria –amb el vot del govern del PDECAT i dels grups de l'oposició CE-Socialistes per Deltebre, ERC i PP, així com l'abstenció de la CUP- el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

El document, que per la complexitat i singularitat del cas és el primer que elabora per a un municipi el Departament de Territori i Sostenibilitat, vol mantenir la identitat del municipi a partir del model de casa i jardí. També es proposa gestionar els reptes i donar resposta als problemes diaris que planteja la ciutadania des de l'aplicació del concepte del "microurbanisme", a partir del treball de camp elaborat. "La majoria de visites que atenc fan referència a problemes urbanístics que, amb les normes actuals, són impossibles de solucionar ja que no donen resposta a les necessitats actuals de les famílies del municipi", segons ha explicat l'alcalde Lluís Soler. Així, per exemple, el nou planejament preveu reduir la superfície exigida anteriorment per construir cases en algunes zones de la trama urbana, per a permetre la construcció d'habitatge "dels fills de moltes famílies".

El POUM, a més, prioritza també altres àmbits del desenvolupament social i econòmic del municipi amb la posada en valor de la "condició de capitalitat del delta de l'Ebre". Així, i "sempre" a partir de criteris de "sostenibilitat", el document aposta per enfortir espais per al desenvolupament econòmic com el polígon industrial, el port, el nucli de Riumar i els terrenys ubicats sota el pont Lo Passador, amb l'objectiu d'obrir la població al riu Ebre.

Paral·lelament, es proposa habilitar una "àmplia xarxa d'espais verds i equipaments públics per tal de crear punts de trobada entre la ciutadania". En este cas concret, preveu l'ampliació del Parc del Riu, el centre social del Barracot, el Mas de Pascual com a espai municipal o noves zones d'aparcaments per a les autocaravanes. També defineix els límits de les àrees urbanes previstes al Passeig del Carrilet, "posant en valor la història del municipi i creant un paisatge verd per als vianants i les bicicletes".

Un cop aprovat inicialment pel ple, i després de l'acte de presentació del document d'este dimecres a la nit al teixit associatiu i als sectors de participació ciutadana en la redacció, que va comptar amb la presència del secretari d'Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, el POUM serà exposat de forma oberta per zones a tota la ciutadania. Al mateix temps s'establirà un punt d'atenció ciutadana a l'espai Eliseo Vives de la biblioteca Delta de l'Ebre, per atendre els dubtes i suggeriments del veïnat.