Les Terres de l'Ebre inicien la campanya forestal amb els valors de sequera més elevats del país

Fa més de 200 dies que no plou al territori per sobre dels 30 mm, hi ha amb molta càrrega morta al bosc heretada d'altres sequeres, apunten des de la Regió d'Emergències

Presentació a les Terres de l'Ebre de la campanya forestal 2018.
Presentació a les Terres de l'Ebre de la campanya forestal 2018. | ACN
ACN
02 de juliol del 2018
Actualitzat a les 18:00h
Les Terres de l'Ebre inicien la campanya forestal de 2018 amb els valors de sequera més elevats de Catalunya. Juntament amb el litoral de Tarragona i Girona, zones del Baix Ebre i del Montsià, com Aldover o Amposta, registren els valors més alts de sequera del país i s'està assecant la vegetació abans del que és habitual. Fa més de 200 dies que no plou al territori per sobre dels 30 mm, hi ha amb molta càrrega morta al bosc heretada d'altres sequeres i, com ha apuntat Eduard Martínez, cap de la Regió d'Emergències de les Terres de l'Ebre, la situació s'ha complicat en les darreres setmanes, amb l'arribada de la calor. Els cossos d'emergències advertixen que caldrà estar alerta si es donen episodis de vent, sobretot de mestral, i cauen les humitat relatives, condicionants que van coincidir el 2017 amb les puntes de més incendis forestals. En concret, l'any passat a les Terres de l'Ebre es van registrar 95 incendis, que van cremar poc més de 200 hectàrees. Les dades responen sobretot a dos episodis d'incendis intencionats a Tortosa i l'Ametlla Mar i un gran incendi a Tivenys, que va cremar 123 hectàrees.

La campanya forestal a les Terres de l'Ebre comptarà amb 7 parcs de Bombers professionals, 4 de Bombers voluntaris i un parc d'estiu, a Benifallet. Hi haurà 372 efectius (88 de reforç durant l'estiu) i 9 punts de guaita operatius, cap d'ells amb càmeres de vigilància. A les Terres de l'Ebre hi ha tres parcs amb doble esquadra, a Tortosa, Amposta i Móra d'Ebre, i també es disposa d'un helicòpter bombarder ubicat a Móra d'Ebre i de l'helicòpter de comandament que té la base a l'edifici del 112 de Reus, això com 2 vehicles especials BMP i un vehicle de punt de trànsit. La seu de l'equip EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal) està a Gandesa i la dels GRAF (tot i que no hi ha un equip propi de les Terres de l'Ebre) està a Móra d'Ebre. 

En el que va d'any, la tendència dels incendis respecte altres campanyes han afavorit que el nombre de serveis s'ha reduït, sobretot pel que fa incendis de vegetació, amb les pluges de la primavera –sense tenir en compte la punta d'incidents de Sant Joan-. En concret, fins al 15 de juny, els Bombers han dut a terme 232 serveis -104 al Montsià, 74 al Baix Ebre, 32 a la Ribera d'Ebre i 22 a la Terra Alta-. 

L'any passat es van registrat al territori ebrenc 95 incendis que van afectar un total de 207,41 hectàrees. Es tracta d'un elevat nombre de focs, gairebé el doble de la mitjana anual al territori però amb molta poca superfície afectada. Això es deu sobretot als dos episodis d'incendis intencionats, "una situació singular" que es van viure el 2017 a la zona de Tortosa i l'Ametlla de Mar, com ha explicat Xavier Gilabert, cap de l'àrea bàsica del Montsià del cos dels Agents Rurals. El nombre d'incendis intencionats va ser de 37, un 38,9% del total. 25 incendis van ser per causes desconegudes (26,3%), 19 van ser per negligències (20%) i 9 per llamps (9,5%). De fet 124,8 hectàrees, més de la meitat del total, es van cremar en els incendis per causes naturals, -213 ha a l'incendi de Tivenys-. 

Pel que fa a les negligències, sobretot respecte a les cremes agrícoles, les xifres no paren de millorar. De les gairebé 10.000 autoritzacions que es van donar el 2017, només s'han produït 12 incendis per tant 12 incendis, "una quantitat ínfima". El Pla Alfa i els avisos als pagesos que se'n deriven donen els seus fruits. Ferran Grau, director dels serveis territorials d'Agricultura ha excusat que no s'hagi pogut ampliar els permisos per el cremes a la zona del Montsià però al situació de la vegetació no ho permet. "Si fem les coses bé s'eviten molts incendis", ha assenyalat Grau. 

La sensibilització pel risc d'incendis forestals té una important campanya de conscienciació que dona els seus fruits. Els Bombers i Agents Rurals recorden que cal establir franges de seguretat als habitatges propers a zones vegetals, en urbanitzacions i també habitatges aïllats i granges, entre d'altres. 

De moment, es pronostica una campanya marcada per episodis de temperatura alta, vent –especialment quan bufe el mestral a l'Ebre- i humitats relatives baixes, que poden facilitar la crema de combustible que s'acumula als boscos. Quan la vegetació que han generat les pluges de la primavera s'asseque, també és més probable que hi haja episodis de focs ràpids. El termini més crític serà durant la segona quinzena de juliol i la primera d'agost.