Deltebre farà un procés de participació ciutadana per decidir si s'anomena carrer 1 d'Octubre l'actual carrer Girona

El plenari rebutja la moció presentada per la CUP que demanava el canvi de nom del carrer Capitán Cortés, un militar franquista

Ple Municipal de l'Ajuntamentde Deltebre
Ple Municipal de l'Ajuntamentde Deltebre | Cedida
ACN / Redacció
06 de juny del 2018
Actualitzat a les 17:55h
L'Ajuntament de Deltebre obrirà un procés de participació ciutadana, que s'engegarà la propera setmana, per escollir si el nom del carrer Girona es canvia per carrer 1 d'Octubre. La CUP i ERC van presentar una moció perquè el carrer que canviés de nom fos el carrer Capitán Cortés, militar franquista que va liderar l'alçament de Guàrdia Civils, el 1936, a Andújar, Jaén. La proposta es va tombar amb els vots en contra de Socialistes per Deltebre i PP i l'abstenció del PDeCAT. Els republicans i cupaires han recriminat a l'equip de govern que cal complir amb la Llei de Memòria Històrica i retirar la simbologia franquista dels carrers, mentre que el portaveu del govern municipal, Francisco Castro ha reconegut que "més tard o més d'hora" el nom del carrer Capitán Cortés s'haurà de modificar i que caldrà fer molta pedagogia entre els veïns perquè entenguen que cal fer el canvi.

El portaveu de CE- Socialistes per Deltebre, José Emilio Bertomeu, ha defensat que també es face un procés de participació ciutadana perquè els veïns del carrer Capitán Cortés escullen quin nom li volen posar si es canvia. 

El representant del PP, Tomàs Castells, ha defensat que cal prioritzar la urbanització dels carrers, enlloc de debatre'n els noms. 

La portaveu de la CUP, Dayana Santiago, per la seua banda, ha advertit que el seu grup denunciarà a l'Ajuntament de Deltebre per no complir amb la llei actual i ha refusat que "el feixisme es consulte". El grup, de fet, rebutja la proposta realitzada per l’equip de govern per col·locar en un nou emplaçament el carrer 1 d’octubre. En un comunicat fet públic pel grup municipal exposen el seu malestar pel que segons ells és “una passivitat de les regidores del PDECAT, que són còmplices de que el franquisme continue als carrers de Deltebre”, i apunten que “ens sorprèn que durant tota la legislatura l’equip de Govern actue sense consultar res i que, en este cas, la consulta siga l’argument per a evitar que el franquisme desaparegue de Deltebre.”

La CUP sosté que “argumentar que les veïnes no hi estan d’acord, és un intent de responsabilitzar-les d’un fet que l’equip de Govern, i les regidores que hi van votar en contra, en tenen tota la responsabilitat. Negar-se a eliminar el nom del carrer Capitán Cortés és una mesura electoralista i per «quedar bé» davant les veïnes del carrer.”