Xavi Llamas i Feliciana Orquiola guanyen una Estels del Sud marcada pel fort temporal

Els últims participants en la cursa integral dels Ports van ser neutralitzats en l'últim terç a causa de les adverses condicions meteorològiques

Xavi Llamas just després de guanyar la cursa a la meta d'Arnes (Terra Alta).
Xavi Llamas just després de guanyar la cursa a la meta d'Arnes (Terra Alta). | Ultraestelsdelsud.
Redacció
13 de maig del 2018
Actualitzat a les 11:38h
Xavi Llamas en categoria masculina i Feliciana Orquiola en femenina han estat els guanyadors de la quarta edició de l'Ultra Trail Estels del Sud 2018 que ha estat marcada pel fort temporal, que va obligar a neutralitzar la part final de la cursa per als participants que n'estaven cobrint l'últim terç.

Llamas s’ha imposat amb un temps de 13 hores, 26 minuts i 9 segons, que reflectix l’enduriment de la prova en el seu tram final a causa del temporal de forta pluja, vent en alguns trams i boira intensa. Va arribar a la plaça de l’Ajuntament d’Arnes amb més de 9 minuts d’avantatge respecte del segon classificat, Israel Mercades, i 38 minuts sobre el tercer, Gil Lopez.

Per la seva banda, la guanyadora en l’apartat femení, Feliciana Orquiola, va completar els 105 quilometres del recorregut en 16 hores, 5 minuts i 45 segons, 35 minuts abans que Àngels Cardona i amb 1 hora i 28 minuts d’avantatge respecte de la tercera classificada, Marta Batalla.

Feliciana Orquiola va guanyar els 105 km de la cursa, amb 35 minuts d'avantatge sobre la segona classificada. Foto: Ultraestelsdelsud.

El fort temporal que va començar pels volts de les set del vespre va afectar una part important de l’últim terç del recorregut i va obligar a l’organització a neutralitzar esta part als controls de Caro i Casetes Velles, de manera que els corredors que van acabar la cursa van ser els que ja havien passat per estos punts.

Jordi Pallarés, responsable de Kebo Events, organitzador de l'Estels del Sud i director de la cursa ho explica: “Per a nosaltres, la seguretat de tots els participants és el més important. Es tracta que gaudeixin de la prova i no de posar en perill la seva integritat. Va arribar un moment en el qual la situació es va endurir moltíssim per la forta pluja, la boira intensa en altres punts i la baixada de temperatures i, la proximitat de la nit feia necessari prendre aquesta decisió per evitar qualsevol risc per als participants. Les taques d’evaquació van ser feixugues, però es van fer amb efectivitat i rapidesa gràcies a la col·laboració de tots els voluntaris, que ens brinden el seu ajut any rere any. Sense ells no seria possible organitzar aquesta cursa al massís dels Ports. Neutralitzar, mai no és agradable, però la seguretat és sempre la nostra prioritat”.

A la Half Trail, Francisco Ruiz (7:14:19) va avantatjar Oriol Magriñà (7:30:31) i Bernat Gil (7:31:27) i en categoria femenina el podi el van ocupar Angels Llobera amb un temps de 8:24:45, Sofía Garcia 9:00:44 i Maria Elena Ferreres 9:00:45.

Finalment, els ocupants del podi de la Mitja Marató de Muntanya que separa Arnes de Beseit amb un recorregut de 21 quilòmetres, van ser Josep Nadal, Carlos Jávega i Jaume Espuis en categoria masculina i Ingrid Ruiz, Xenia Pallarés i Cristina Moreno en l’apartat de dones.

La quarta edició de la cita de l'Ultra Trail Estels del Sud amb el massís dels Ports ha tornat a superar el nombre de participants sortits, amb 540, i ha estat puntuable per als diferents campionats i copes de Catalunya de les tres distàncies que en formen part.