Condemnats a 3 anys i 9 mesos de presó dos homes acusats de fer-se passar per metges a Vinaròs

Els condemnats hauran d'indemnitzar amb 137.671 euros a 31 clients de la clínica

Imatge exterior de l'Audiència de Castelló.
Imatge exterior de l'Audiència de Castelló. | Google maps
ACN
11 de maig del 2018
Actualitzat a les 18:21h
La secció primera de l'Audiència de Castelló ha condemnat a 3 anys i 9 mesos de presó a les dos persones acusades d'intrusisme i estafa en haver-se fet passar per metges a la seua clínica de Vinaròs. Així mateix condemna a la dona d'un dels acusats a un any i quatre mesos de presó com a còmplice d'estos delictes i establix indemnitzacions per valor de 137.671 euros per a 31 clients perjudicats. Els acusats han estat absolts dels delictes contra la salut pública i lesions, en una sentència que inclou les dilacions indegudes com atenuant.

La sentència considera provat que un dels acusats aprofitant que havia obtingut l'any 2005 el títol privat de Titulat Superior en Teràpies Naturals en el Reial Centre Universitari Infanta Maria Cristina, situat a San Lorenzo del Escorial (Madrid) va desenvolupar actuacions professionals relacionades amb l'homeopatia. L'any 2006 va constituir, al 50%, una clínica amb una altra acusada, declarada en rebel·lia, qui sí que podia exercir legalment la medicina a l'estat espanyol. Un any després van traslladar la seua activitat a Vinaròs, amb una clínica especialitzada en odontologia, estomatologia i medicina estètica.

La dona exercia funcions de recepcionista a la clínica, era també qui cobrava els serveis i circumstancialment ajudava tant el seu marit com a l'altra doctora quan tractaven als pacients. 

L'acusat no tenia la titulació necessària per exercir però es va basar en la creença generalitzada que sí la tenia, tant pel nom de la clínica, com pel tracte de doctor que li dispensava la dona, com per, en alguns casos, així manifestar-se directament als pacients, com per la escenografia del seu despatx i per la bata blanca de metge que normalment portava a la consulta. 

En conseqüència realitzava diagnòstics de malalties i tractaments, extraccions de sang, autotransfusions i petites operacions quirúrgiques, cobrant diferents quantitats per la consulta i els tractaments.

El processat coneixia a l'altre acusat, per qui tenia una profunda admiració professional i amb el qual inicialment s'havia vist implicat en una causa judicial semblant. Amb la finalitat de millorar la imatge i reputació del negoci que tenia muntat a Vinaròs i per tal d'ajudar-econòmicament, derivades de les mesures cautelars adoptades contra ell, el va convidar a que visités la seua clínica i a que tractés a alguns pacients, als quals se'ls presentava com "un eminent doctor amb experiència internacional".