El COPATE inicia els tractaments contra el mosquit tigre en quatre municipis del Montsià

Per tercer any, s'ha començat a Ulldecona i continuarà a la Sénia, Alcanar i la Ràpita

Imatge d'un exemplar de mosquit tigre vist a través del microscopi
Imatge d'un exemplar de mosquit tigre vist a través del microscopi | Arxiu ACCN
Redacció
10 de maig del 2018
Actualitzat a les 15:46h
El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) ja ha començat els tractaments per controlar la població del mosquit tigre a la via pública a Ulldecona, i aviat ho farà també a La Sénia, Alcanar i Sant Carles de la Ràpita. Este és el tercer any que s'aplica un tractament específic en diferents focus potencials, conjuntament amb cada consistori, per poder rebaixar la població d'este insecte i pal·liar els seus efectes.

Els treballs, que fins ara han donat bons resultats, consistixen a aplicar producte químic antilarvari en punts de reproducció del mosquit, com en embornals amb aigua acumulada, algunes soques d'arbres o fonts. Amb tot, l'àmbit públic suposa només entre un 20% i un 30% del focus del mosquit tigre, mentre que el restant és per aigües estancades en àmbit privat. "El 80% de la feina l'ha de fer el mateix ciutadà: si són capaços d'evitar la petita quantitat d'aigua que s'acumula en jardins de les cases o pisos –en testos, per exemple-, evitaran molts problemes", ha explicat el director tècnic del COPATE, Raül Escosa.

Els tractaments han començat ara i, en cada municipi, tenen una durada de dos a tres dies d'aplicació. A més dels treballs d'este mes, es tornarà a fer tractament a principis de juliol i una tercera vegada a finals d'agost. "Amb estes tres aplicacions, es cobrix pràcticament tot el cicle, que ve a durar fins a l'octubre", ha detallat Escosa. Prèviament, durant l'hivern, s'ha fet un treball de geolocalització dels principals focus per actuar-hi en la fase larvària i evitar que el mosquit arribe a ser adult.

"El mosquit ha costat que arribés, però finalment ho ha fet i nosaltres mateixos l'hem portat", ha recordat el director tècnic del COPATE, que diu que la previsió sobre la seua incidència este estiu és "molt relativa" i que ara només es pot treballar per rebaixar les poblacions d'este insecte, un fet que serà més viable si els ciutadans estan conscienciats en evitar focus de cria.

De moment, només estos quatre municipis de les Terres de l'Ebre fan el tractament amb COPATE, tot i que hi ha la voluntat que es puga ampliar, tot subjecte a la disponibilitat dels recursos. "De moment, amb estos quatre fem, però a la llarga aquest mosquit donarà problemes a tots els municipis, a Catalunya", ha assegurat Escosa, que ha recordat que es treballa estretament amb el Departament de Salut pels virus que pot transmetre l'insecte, que produix unes picades molt molestes.