Els escriptors ebrencs escalfen Sant Jordi compartint textos i lectures amb els escolars de Remolins

La iniciativa per ajudar amb un viatge de fi de curs agermana una quinzena d'autors del territori amb l'escola de Tortosa

Lectura de textos al pati de l'escola de Remolins.
Lectura de textos al pati de l'escola de Remolins. | Jesús M. Tibau
ACN
19 d'abril del 2018
Actualitzat a les 12:38h
Una senzilla i gairebé "banal" petició a diferents escriptors ebrencs, perquè donessen un cop de mà als alumnes de 6è de primària de l'escola de Remolins de Tortosa amb el seu viatge de final de curs, s'ha convertit en un projecte il·lusionant i emotiu on autors i alumnes han compartit textos propis, lectures i passió per la llengua.

Setze escriptors ebrencs han acabat participant al projecte 'Versos per la Il·lusió' i han aconseguit que les seues editorials donen centenars de llibres perquè els xiquets i xiquetes, que tanquen el cicle de primària, els venguen dilluns, per Sant Jordi, i es paguen un viatge a PortAventura. No és un gest qualsevol. La majoria de famílies d'esta escola, ben probablement, no podrien costejar la sortida com tampoc els poden donar suport a casa per aprendre a llegir i a escriure en català. La feina que s'ha fet a l'escola i que culmina amb estes redaccions, llegides en veu alta, al pati, davant escriptors professionals, pot ser "la llavor que germine" en futurs literats de les Terres de l'Ebre.

Que els escriptors ebrencs tinguen un paper destacat a l'escola ebrenca no és tan habitual com pot semblar. A l'escola de Remolins de Tortosa, cada any es treballa amb els alumnes un autor i un artista del territori. "Intentem que els arribe la cultura perquè, per part de les famílies tenen més dificultats i és bo que coneguen que hi ha gent que escriu, que pinta...", ha explica la directora Eugènia Vela. 

Arran d'este projecte l'any passat es va unir l'escriptor Jesús Maria Tibau i l'artista plàstic Jaume Rocamora. Els alumnes van acabar creant un personatge anomenat 'RocaBau' i en van escriure un conte amb els textos de Tibau i l'estil artístic de Rocamora. A partir del vincle entre professors del centre i el propi Tibau, engany se li va demanar que estengués la petició a altres autors per a què els donessen llibres als alumnes de 6è, per vendre per Sant Jordi, amb la intenció de pagar-se un viatge a final de curs. "La idea pot semblar banal però per als alumnes d'esta escola és molt important perquè molts no s'ho poden permetre", ha apuntat l'escriptor. 

Així que no n'hi va haver prou en recol·lectar llibres i lliurar-los al col·legi sinó que els autors han mogut els seus contactes i han incentivat que una desena d'editorials col·laboren amb el projecte. El centre ha rebut centenars de llibres i per celebrar-ho es va organitzar, el passat divendres, la jornada 'Versos per la Il·lusió'. Al pati de l'escola alguns alumnes dels diferents cursos van oferir lectures en veu alta dels seus textos i els van compartir amb els textos propis que els escriptors, setze, els van llegir als nens i nenes. Al final de l'acte, s'havia format una gran escultura de llibres feta amb els exemplars d'obres que els han donat. 

Dilluns posaran una parada al centre de Tortosa per vendre tots estos llibres i, si els arriba, aniran a PortAventura. Els exemplars que sobren i siguen de temàtica infantil i juvenil, es quedaran a l'escola. Ara bé, el principal avantatge de tot este projecte ha estat incentivar des de tots els cursos, l'escriptura i la lectura en català, en un escola amb desenes de llengües maternes diferents. "És important que no perguen el fil de la lectura perquè només llegeixen a l'escola en català. Però a casa no tenen un suport perquè el pare i la mare o no l'entenen o no el saben llegir i els germans grans de vegades no volen cuidar dels petits. Per això treballem molt la lectura al centre", ha assenyalat Vela. "La llengua materna aquí són totes menys el català", ha afegit.
 

Escriptors i professors que han participat en el projecte. Foto: Jesús Maria Tibau