La CHE mantindrà durant diversos dies l'elevat cabal del tram final del riu

El sistema de pantans de Mequinensa-Riba-roja-Flix rep 2.200 m3/s per l'avinguda que baixa per l'eix central de l'Ebre i en desembassa més de 1.800 m3/s

Vista àeria de la presa de Mequinensa desembassant aigua
Vista àeria de la presa de Mequinensa desembassant aigua | ACN
Redacció
18 d'abril del 2018
Actualitzat a les 16:54h
El tram final de l'Ebre mantindrà els elevats cabals durant diversos dies a l'espera que finalitze l'avinguda que baixa per l'eix central del riu i el sistema de pantans de Mequinensa-Riba-roja-Flix recupere la capacitat de resguard prèvia a l'episodi, segons ha informat la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). De moment, este dimecres al matí baixen aigües avall de la presa de Flix 1.850 metres cúbics per segon (m3/s), com registra l'estació d'aforament del pas de l'Ase –batejada per la CHE com Ascó-. Un volum d'aigua que ha inundat alguns equipaments esportius i lúdics a la vora del riu, així com diversos camps de conreu situats en zones baixes de la riba. De moment, no està previst, d'entrada, incrementar el cabal regulat del tram final, fet que podria provocar alguns desbordaments en zones urbanes com Miravet. Segons la CHE, l'embassament de Mequinensa continua rebent un cabal de 2.200 m3/s, només 200 per sota de la xifra màxima, registrada este dimarts, d'una avinguda que es desplaça lentament.

L'organisme de conca assegura que manté els cabals de desembassament en uns 1.800 metres cúbics per segon sense haver-los incrementat des del passat dilluns al vespre. Si bé, asseguren, l'avinguda es trobaria ja en fase descendent amb un pic màxim d'entrada a Mequinensa este dimarts -2.400 m3/s-, l'embassament, el de major capacitat del sistema, es troba en estos moments al 99,45% de la seua capacitat i encara continua rebent aportacions de 2.200 metres cúbics per segon. A diferència de crescudes anteriors, com la de 2015, la d'esta primavera de 2018 seria d'un volum superior i més prolongada en el temps. Per això, justifiquen, caldrà mantenir els cabals elevats, gairebé al límit del desbordament en alguns punts del tram baix, durant diversos dies, perquè els pantans acaben de contenir l'aigua que baixa i recuperen la capacitat de resguard anterior.

Uns arguments que no acaben de tranquil·litzar molts ajuntaments i veïns de les Terres de l'Ebre, que contenen la respiració davant un possible desbordament. Recorden l'experiència d'anteriors riuades, amb precipitades maniobres de desembassament que alliberaven més de 2.000 m3/s per generar una capacitat de resguard davant l'avinguda que en moments d'operació normal dels pantans -per part de la companyia Endesa- és molt limitada. El cas més evident és el de la població Miravet, on encara no descarten en absolut la possibilitat que l'aigua –el nivell de la qual pujava, per moments, durant les últimes hores d'estd dimarts- acabe envaint la part més baixa de la plaça de l'Arenal i arribe a les portes de domicilis i establiments. 

De moment, i amb les dades de cabals d'aquest dimecres al matí, Protecció Civil considera estabilitzada la situació. Es mantenen els 1.850 m3/s a l'altura del pas de l'Ase, entre Garcia i Vinebre. Sorprenentment, però, l'estació d'aforament de Tortosa, situada aigües avall de l'assut de Xerta, on es desvia part de l'aigua del riu cap als canals de regadiu de l'Esquerra i la Dreta de l'Ebre, presenta de forma continuada un valor estranyament més alta que l'anterior: en este cas, 1.904 m3/s. Segons fonts de la CHE, esta xifra superior podria ser fruit d'un error de calibratge de la mateixa estació d'aforament.