Els guàrdies civils investigats per l'1-O a la Ràpita provenen de la caserna on el fill de Tejero va celebrar el 23-F

Tots 5 van declarar des de Valdemoro (Madrid) | Formen part de l'ARS de la Guàrdia Civil , unitat concebuda per al "restabliment de la seguretat pública"

Agents de l'ARS de la Guàrdia Civil durant les càrregues de l'1 d'octubre a la Ràpita.
Agents de l'ARS de la Guàrdia Civil durant les càrregues de l'1 d'octubre a la Ràpita. | Sofia Cabanes
S. Cabanes
15 de març del 2018
Actualitzat a les 14:11h
Este dimecres, en ocasió de les declaracions que els 5 guàrdia civils citats a declarar com a investigats per les càrregues de l’1-O a la Ràpita van transcendir, per primer, cop algunes pistes sobre la procedència dels agents que van colpejar els votants rapitencs. Tots 5 van declarar des de Valdemoro (Madrid) i han facilitat una mateixa adreça de notificacions, la del Colegio de Guardas Jóvenes 'Duque de Ahumada', ubicat a la caserna de la Guàrdia Civil d’esta localitat madrilenya.

Els 5 agents investigats pertanyen a l'Agrupació de Reserva i Seguretat (ARS) de la Guàrdia Civil del GRS (Grup de Reserva i Seguretat) 1 de Valdemoro. No es tracta d’una caserna qualsevol, aquí, el tinent coronel Antonio Tejero Díez excap del GRS Valdemoro i  fill del colpista, hi va organitzar l’any 2014 una sonada paella i exhibicions de material i vehicles de la Guàrdia Civil per commemorar l’aniversari del cop d’Estat del 23-F de 1981 que va encapçalar el seu pare.

En la última d’estes celebracions, que li va costar el càrrec, hi van assistir precisament l'ex tinent coronel Antonio Tejero Molina, condemnat a 30 anys de presó per l'assalt al Congrés dels Diputats, i altres implicats en l'intent. Tejero Jr. va ser destituït fulminantment poc abans que el cas fos destapat per El País però el ministeri de Interior no tardaria en ascendir-lo poc després a coronel.

L'ARS de la Guàrdia Civil , divisió a la qual pertanyen els 5 Guàrdia Civils investigats per les càrregues de l’1 d’Octubre a la Ràpita, es tracta d’una unitat “especialment concebuda, preparada i organitzada per complir la seva missió específica de prevenció, manteniment i, si escau, restabliment de la seguretat pública”. També pot prestar col·laboració en casos de “greu risc, catàstrofe o calamitat pública”, tal com es descriu a la pàgina oficial de la Benemèrita.

El Colegio de Guardias Jóvenes “Duque de Ahumada”, on s’envien les notificacions judicials a estos 5 agents, és el Centre d'Ensenyament que prepara  “els fills del Cos” per a les proves selectives per a ingrés en la Guàrdia Civil i imparteix la formació tècnico professional per a la incorporació a l'Escala de Caps i Guàrdies de la Guàrdia Civil. Està ubicat en la mateixa comissaria de Valdemoro.