Salvadó havia de liderar un equip que afrontés el dia després de l’1-O

Les converses intervingudes per la Guàrdia Civil revelen els nervis i les tensions internes en els dies previs a la celebració del referèndum

Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, després de ser detinguts el 20 de setembre
Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, després de ser detinguts el 20 de setembre | ACN
Redacció
06 de març del 2018
Actualitzat a les 11:27h
L’exsecretari d’Hisenda de la Generalitat, actualment diputat d’ERC al Parlament, el rapitenc Lluís Salvadó havia de liderar un equip que gestionés “el postpart del 2 d’octubre”. Això és el que es desprèn de les converses telefòniques gravades per la Guàrdia Civil a què ha tingut accés la Vanguardia i en què es poden entreveure els nervis i les tensions internes en el denominat “Estat Major” del procés setmanes abans de la celebració del referèndum.

El 8 d’octubre, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va trucar Lluís Salvadó: "Avui a l'Estat Major he tornat a donar un cop sobre la taula i he dit que és l'últim dia que us dic que hem de fer un grup per al 2 d'octubre. He tornat a dir que a tu et fèiem responsable d’aquest grup i he acabat forçant que el nom del PDeCAT sigui ella (Elsa Artadi). Tu has de marcar les pautes, les has de dirigir, convoques el grup quan et sembli”, exposava Rovira.

La pressió de l’Estat Espanyol, però, s’intensificava dia a dia. El 15 de setembre anunciava la intervenció dels comptes de la Generalitat. L’executiu de Mariano Rajoy anunciava que a partir d’aleshores controlaria les factures de l’Administració catalana. És en este marc quan un interlocutor desconegut, però amb accent ebrenc, truca a Salvadó.

En les converses en mans del jutjat d’instrucció núm. 13 a les quals ha tingut accès la Vanguardia, s’escolta el rapitenc i al seu interlocutor fent broma sobra la possibilitat que la Guàrdia Civil estigue escoltant la conversa. Malgrat això, Salvadó no s’arronsa: "S’han saltat 43 lleis pel forro de la camisa. No tenen marc legal que els empare, la llei d'estabilitat pressupostària no els hi permet. Aquí el greu no és la bestreta. El greu és que t'apliquen una restricció de despesa sobre serveis bàsics. Estan tancant molt les vàlvules de respiració. Jo crec que no estan pensant en l’1 d’octubre, sinó en el 2 d’octubre." , resumia l'exsecretari d'Hisenda.

Tan sols 5 dies després, Lluís Salvadó i Josep Maria Jové serien detinguts per la Guàrdia Civil.