Tortosa inaugura la nova plaça 1 d'Octubre en record dels ferits i dels impulsors i defensors del referèndum

La plaça perd el nom de Joaquim Bau, exalcalde durant la dictadura de Primo de Rivera i càrrec públic franquista

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; de la Ràpita, Josep Caparrós; Móra la Nova, Fracesc Xavier Moliné ; i Roquetes, Paco Gas, durant la inauguració de la nova Plaça 1 d'Octubre este dijous al matí a Tortosa
L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; de la Ràpita, Josep Caparrós; Móra la Nova, Fracesc Xavier Moliné ; i Roquetes, Paco Gas, durant la inauguració de la nova Plaça 1 d'Octubre este dijous al matí a Tortosa | Cedida
ACN / Redacció
25 de gener del 2018
Actualitzat el 26 de gener a les 9:50h
La plaça Joaquín Bau és des d'avui la plaça 1 d'octubre, en virtut de l'acord aprovat en sessió plenària a l'Ajuntament de Tortosa. El canvi de nom s'ha presentat en un acte institucional, presidit per l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, al qual han estat convidats els alcaldes de Roquetes, Paco Gas;  la Ràpita, Josep Caparrós; i Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné, els tres municipis de les Terres de l'Ebre que durant la jornada del referèndum de l'1 d'octubre van ser objecte de càrregues policials.

L'alcalde de Tortosa ha recordat que una vegada acordat el canvi de nom de la plaça Joaquín Bau, mitjançant una moció de la CUP, es va acordar anomenar-la plaça 1 d'octubre en record de la històrica jornada. Ferran Bel ha explicat que este és un gest dedicat a totes les persones que van fer possible el referèndum, particularment "a aquells que avui no poden estar entre nosaltres, el president Puigdemont i els consellers exiliats a Brussel·les, i el vicepresident Junqueras, conseller Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, empresonats". Tanmateix, ha dit Bel, "volem recordar la part més positiva de l'1 d'octubre i homenatjar d'esta manera a tot el poble de Catalunya".

Per la seua banda, Paco Gas ha instat a "no perdre la memòria ia no oblidar tot el que va passar aquell dia. La repressió, que encara continua viva, s'ha d'explicar als més joves. Ho hem de fer sense rancúnia, però sense oblidar." Per últim, Josep Caparrós ha tingut un record per a les 84 persones que van quedar ferides per les càrregues de la Guàrdia Civil a la Ràpita: "Van venir a aixafar un poble i a atemorir tot un territori. Però no se'n van sortir, perquè la gent va poder votar en altres municipis", ha destacat. Finalment, l'alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné, ha recordat l'experiència al seu municipi, "unes imatges molt tristes que a tots ens costarà oblidar".