Flix emprèn el primer dia de la resta de la seua vida

Ecros ha posat, este diumenge, el candau definitiu a la històrica planta de clor del municipi, després de més de 100 anys d'activitat

Uns treballadors operant a la planta de clor de Flix
Uns treballadors operant a la planta de clor de Flix | Anna Ferràs / ACN
ACN/Redacció
11 de desembre del 2017
Actualitzat el 12 de desembre a les 18:08h
Este diumenge ha dixat de funcionar la planta de producció de clor d'Ercros a Flix, 118 anys després que es posés en marxa en esta fàbrica la primera planta electrolítica d'Espanya i la tercera d'Europa.

La planta funcionava amb metodologia de mercuri, que ha estat prohibida per la Comissió Europea i la data límit per deixar-hi de produir era este dilluns, 11 de desembre. Justament este dilluns es començarà a aplicar l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) derivat d'este tancament i canvi de producció. Ercros i els comitès d'empresa van acordar que l'ERO afectarà 43 a Flix, i només es mantindrà la producció de fosfat bicàlcic fins al 2020.

La històrica fàbrica havia arribat a donar feina a 1.500 treballadors. Després de l'últim ERO, la plantilla de Flix era d'unes 120 persones però el nou expedient d'ocupació afectarà 43 treballadors que, com es va pactar entre la companyia i el comitè d'empresa, rebran una oferta per traslladar-se a altres fàbriques de la companyia. Si la reubicació no els satisfà, seran acomiadats. L'ERO també preveu 22 jubilacions dels empleats actuals de la planta flixanca. 

Ercors, a Flix, seguirà produint fosfat bicàlcic (additius per a l'alimentació animal) fins al 2020, amb 44 treballadors a la fàbrica. La continuïtat d'esta planta va ser possible gràcies a l'acord amb Covestro, el passat mes de març. La filial de Bayer es va comprometre a continuar adquirint clor a Ercros (de qui n'absorbix el 30% de la producció) per produir àcid clorhídria a la planta d'MDI de Tarragona i vendre este àcid a la química catalana per subministrar la planta de fosfat bicàlcic de Flix. 

Es va descartar adaptar la fàbrica a la nova tecnologia de membrana per a la producció de clor, perquè, tot i que s'hi produïen 230.000 tones anuals, la inversió superava els 180 milions d'euros. La decisió va ser rebutjada i molt criticada des del municipi i el territori per considerar-la una "deslocalització premeditada" d'Ercros i una manca de "responsabilitat social". L'activitat química dixarà la contaminació com a herència a Flix. A més dels abocadors i de nous terrenys que ara s'investiguen, s'estan extraient gairebé un milió de tones de fangs tòxics del fons del pantà. 

L'alcalde de Flix, Marc Mur, ha confessat que "comença una nova etapa molt complicada per al poble" perquè la fàbrica que "va generar més d’un miler de llocs de treball" passa a conservar "uns 50 llocs de treball directes i unes 25 empreses contractades".
Pel que fa a la petjada ecològica de la fàbrica, l'alcalde subratlla que bona part de l'activitat química "es va desenvolupar en un període en el qual no hi havia normativa ambiental". "S'està treballant colze amb colze amb l'administració de la Generalitat i Ecros amb una comissió independent de científics i experts per eliminar totalment els passius ambientals del municipi", ha tancat Mur.

"Per al poble és un cop dur", ha sentenciat Mur. "Ha de servir com a punt d'inflexió per buscar formules que generen ocupació", ha defensat, tot afegint que “fa anys que s’intenta però fins ara no ha donat resultats”.