Rajoy convoca eleccions catalanes el 21 de desembre

El president del govern espanyol dissol el Parlament de Catalunya i força nous comicis | El consell de ministres cessa tots els membres del govern, el director general dels Mossos, i suprimix les delegacions de la Generalitat a l'exterior

Jordi Bes / Pep Martí
27 d'octubre del 2017
Actualitzat el 28 d'octubre a les 22:55h

Mariano Rajoy comunicant les mesures del 155 Foto: Moncloa


El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut després de la reunió del consell de ministres extraordinari celebrat esta tarda. Rajoy ha anunciat el que ja es donava per fet: el cessament del president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i la resta del govern de la Generalitat en ple. L'executiu ha adoptat estes mesures a través de quatre reials decrets. I, quan ja semblava que acabava, ha donat la sorpresa: dissolució del Parlament i convocatòria d'eleccions per al 21 de desembre.

El paquet de mesures s'ha acordat a través de cinc reials decrets. El cinquè és el que es referix a la convocatòria electoral. Una decisió, la de cridar a les urnes el 21 de desembre, que suposa un canvi respecte al que l'executiu espanyol venia apuntant en les darreres setmanes, ja que semblava més decantat cap a un període més llunyà per convocar a les urnes. El president espanyol s'ha referit a estos comicis com unes "eleccions lliures, netes i legals" que restauraran "la democràcia a la comunitat autònoma". 

Rajoy ha anunciat l’extinció de les oficines del president i del vicepresident, del Consell de la Transició Nacional, del Diplocat, de totes les delegacions a l’estranger excepte la de Brussel·les, i del cessament dels delegats del govern català a Brussel·les i Madrid.
Entorn d'un centenar d'alts càrrecs seran apartats per l'allau de destitucions en la funció pública. Entre els alts càrrecs afectats per la intervenció de la Generalitat hi ha el secretari general d'Interior, Cèsar Puig, i el director general dels Mossos, Pere Soler. El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, no està afectat en estes primeres mesures.

El BOE publicarà esta nit el seguit de mesures decidides per Rajoy. Els ministeris del govern espanyol seran els que es faran càrrec de la direcció política de cada àrea respectiva de l'administració catalana.

El govern espanyol ha celebrat consell de ministres ordinari a les cinc de la tarda, com es fa tots els divendres, i a les sis ha començat una sessió extraordinària per adoptar les primeres mesures en execució de l'article 155. Però tampoc l'ordinari ha estat al marge de la situació a Catalunya: s'hi ha acordat recórrer al TC la declaració d'independència del Parlament.

Amb anterioritat, a l'acabar el debat al senat que ha aprovat l'aplicació del 155, Rajoy ja havia assegurat que "l'Estat de dret reaccionarà" i "adoptarà les decisions que corresponga per recuperar la legalitat esta tarda". Segons Rajoy, la declaració del Parlament "és la prova inequívoca del necessari que era que el senat aprovés la proposta del 155".