​El PSC de Tortosa s'absenta del ple que reclama aturar l'aplicació del 155

Amposta i Deltebre també aproven la moció promoguda per AMC i l'AMI que demana aturar la suspensió de l'Autonomia de Catalunya

Redacció
25 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 10:49h
L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, en un moment de ple extraordinari on es va aprovar una proposta per demanar que s'aturi la suspensió de l'Autonomia de Catalunya.
L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, en un moment de ple extraordinari on es va aprovar una proposta per demanar que s'aturi la suspensió de l'Autonomia de Catalunya. | ACN / A. Ferràs
L'Ajuntament de Tortosa va aprovar este dimarts a la nit la proposta de l'AMC i l'AMI que demana aturar la suspensió de l'Autonomia de Catalunya amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola.

L'aprovació es va fer en un ple extraordinari marcat per l'absència de tots els regidors del grup municipal del PSC. Tot i no estar presents, els socialistes van ser acusats de covardia per "no donar la cara" i de "sentir vergonya" per la complicitat del PSOE amb el PP i Ciutadans per l'aplicació del 155. La votació es va fer a mà alçada a petició de Movem Tortosa ja que havien sol·licitat votar separadament els punts i no es va autoritzar. Dos regidors d'este grup van votar a favor i una altra es va abstindre pel punt de la proposta que defensava la declaració unilateral d'indenpendència (DUI).

En la sessió també es va trobar a faltar la fotografia del rei Felip VI, que segons fonts municipals "ha patit un contratemps", així com un quadre del monarca quan era petit que fins ara presidia el fons de la sala.

Amb l'absència del regidor del PP, Xavier Dalmau, per baixa mèdica i la dels regidors d'ERC i el PDeCAT, Joaquim del Pino i Josep Felip Monclús, de visita a Israel per assistir al 39è Congrés dels World Sports Games que s'han de celebrar a Tortosa el 2019, la resta de regidors que no van assistir al ple no van justificar la seua absència. La plantada dels regidors del PSC al ple extraordinari i urgent d'este dimarts ha estat durament criticada per la resta de grups municipals. 

El més contundent ha estat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que lamentava que el grup socialista s'excusés pel fet que no els acceptessen una moció que havien presentat dimarts mateix al matí. "El senyor Roig –el portaveu del PSC a Tortosa- que no és ignorant malgrat que ho puga semblar, sap que estes mocions s'incorporaran al proper ple, que es on es discuteixen les mocions dels grups municipals", va assenyalar l'alcalde. 

Bel va assegurar que la no presència dels regidors socialistes es deu a "la vergonyant posició que té el PSC i el PSOE en relació del 155". "També em faria vergonya venir a este ple a defensar esta posició. No estan representats al ple perquè tenen vergonya de venir a donar al cara", va critiar.

Votacions a mà alçada 

El grup municipal de Movem Tortosa va demanar que es poguessen votar els tres punts de la proposta de l'ACM i l'AMI per separat perquè, alguns dels seus regidors, no consideraven votar a favor de l'aplicació de la llei de transitorietat i la declaració unilateral d'independència, que es defensava en el primer punt. Els portaveus de la resta de grups no van acceptar esta votació per parts i es va fer de manera conjunta, però a mà alçada a petició, també, de Movem Tortosa –de qui van assistir al ple 3 dels 4 regidors del grup-. 

Finalment, la proposta va rebre 13 vots a favor dels regidors dels PDeCAT, ERC i la CUP, i dos vots a favor de Movem Tortosa. Una regidora de Movem es va abstenir i no hi va haver cap vot en contra.

Aprovació a Amposta i Deltebre

A Amposta la moció es va aprovar per suport majoritari però sí que va ser votada per punts. El grups d'Esquerra Amposta, el PDeCAT i la regidora no adscrita Rosa Pertegaz van donar suport a tota la moció però el regidor de PxC German Ciscar es va abstenir al primer punt al qual també va votar en contra el PSC. Als altres van votar a favor.

A Deltebre tots els grups van votar a favor de la proposta, excepte el regidor del PP que va votar en contra. També va secundar la moció Compromís d'Esquerres –Socialistes per Deltebre del qual l'ex alcalde socialista, José Emilio Bertomeu, és el portaveu.