«Rapitencs, no esteu sols!»

La Ràpita experimenta una catarsi col·lectiva amb milers de persones vingudes d’arreu de pobles veïns en la manifestació més gran mai vista a la població

Milers de persones de la Ràpita i pobles veïns s'han concentrat a la plaça del Cóc per rebutjar les càrregues policials de diumenge en esta jornada d'aturada general.
Milers de persones de la Ràpita i pobles veïns s'han concentrat a la plaça del Cóc per rebutjar les càrregues policials de diumenge en esta jornada d'aturada general. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
03 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 19:59h
Han anat arribant de molts pobles veïns. Els més matiners, al Pavelló Firal, on desenes de rapitencs ja preparaven des de les 11 pancartes i missatges en l’escenari de la barbàrie. “El dia 1 d’octubre en aquesta plaça la brutalitat policial intentà fer callar la veu d’un poble. Mai la violència silenciarà la voluntat popular”, expressava un cartell enganxat a la porta del pavelló. Al costat pancartes amb els missatges “El paper sempre guanya la pedra”, “Where is Europe?” i molts més missatges anònims en repulsa de la violència.

L’arribada d’un grup de jóvens amb una pancarta on es podia llegir “ara o mai” al crit de “rapitencs, no esteu sols!”, ha emocionat els presents i ha pronosticat el que seria un esdeveniment de catarsi col·lectiva.
 

Alguns dels missatges que els rapitencs han escrit a les parets del Pavelló Firal. Foto: Sofia Cabanes


La Ràpita avui ha aturat de forma unànime la seua economia. L’Ajuntament ha prestat serveis mínims i al carrer no s’ha vist gairebé cap establiment obert. Tota la flota pesquera del municipi s’ha quedat a port i així també han correspost els 33 ports pesquers catalans, que han amarrat les seues barques sumant-se a l’aturada general.  “Creiem que era convenient fer suport a la població de la Ràpita, les confraries de la província van contemplar de seguida fer la vaga, ho vam traslladar a la catalana i al final hem aturat tots els ports. És la nostra manera de mostrar el nostre suport a la gent que diumenge va patir les agressions”, explicava el Patró Major de la Confraria de Pescadors de la Ràpita, Eusebi Rosales.

Pocs minuts abans de les 12 del migdia, la gernació ha començat a caminar decidida cap a la plaça del Cóc. Ja eren milers. Quan han arribat al lloc, els esperaven molts més, dibuixant una imatge massiva mai vista a la població marinera, com recordaria l’alcalde, Josep Caparrós, després de l’acte. “Los rapitencs, no esteu sols!” cridava la plaça.
 

El moment en què un pilar dels Xicuelos i Xicueles del Delta ha aixecat el domàs de 'democràcia'. Foto: Sofia Cabanes


Una enxaneta dels Xiqüelos i Xiqüeles del Delta ha entrat aixecada entre la multitud, vestida amb una senyera i amb dos clavells a la mà. Poc després, un pilar de 4 aixecat pels castellers, ha sostingut l’icònic domàs d’Òmnium Cultural amb la paraula “democràcia”. Mentre la plaça cantava emocionada Els Segadors, han començat a arribar les columnes de tractors convocades per Unió de Pagesos des d’Amposta i Alcanar, poblacions veïnes que el diumenge van rebre milers de vots dels rapitencs que no van poder exercir el seu dret al poble.
 

Desenes de tractors vinguts de les columnes d'Alcanar i Amposta han aparcat a la plaça Carles III. Foto: Sofia Cabanes


A l’escenari han pujat aleshores els representants de l’Assemblea local de l’ANC, els regidors de l’equip de Govern amb l’alcalde, representants d’Unió de Pagesos i, els alcaldes i regidors, entre d’altres, d’Alcanar, Amposta, La Sénia, l’Aldea, l’Ametlla de Mar i l’Ampolla.
 
«Gràcies per l’acolliment i per les abraçades que vau donar als rapitencs»
 



Un dels moments més aclamats de la mobilització, previ al discurs de l’alcalde, ha estat quan el batlle d’Amposta, Adam Tomàs, ha fet entrega al de la Ràpita una urna simbòlica amb els vots dels rapitencs.  “Avui des d’Amposta ens porten allò que és nostre, els vots de milers de rapitencs!”, ha clamat l’alcalde de la població, el republicà Josep Caparrós.
 

L'alcalde ha aixecat l'urna amb els vots de 2.000 rapitencs entregada per l'alcalde d'Amposta. Foto: Sofia Cabanes


Amb la urna ja en territori rapitenc, l’alcalde ha reviscut els moments més durs d’un diumenge que prometia ser una festa democràtica i que va acabar convertint el poble en l’escenari de violència d’Estat: “van atacar amb tota la cruesa, covardia, injustícia, brutalitat de què van ser capaços, desenes de furgons. 120 efectius de la Policia Nacional i Guàrdia Civil van venir a atacar el poble de la Ràpita, amb la cara tapada, viseres, escuts, amb les porres i amb fusels de bales de goma que estan prohibides a Catalunya. Amb contundència i ràbia desmesurada, van fer córrer la sang desenes de ciutadans que només volien votar”, manifestava, indignat, l’alcalde.

Caparrós ha aixecat un llarg aplaudiment de la plaça quan ha agraït cadascun dels pobles l’acolliment dels rapitencs que hi van haver d’anar a votar. “Gràcies a tots els pobles del nostre territori que ens heu fet costat: Alcanar, les Cases, Amposta, Poble Nou, Sant Jaume, Santa Bàrbara, La Sénia, Ulldecona, Godall, Freginals, Mas de Barberans, Masdenverge,...  Gràcies per l’acolliment, per les abraçades que vau donar a tots els nostres conciutadans rapitencs que van vindre a votar als vostres pobles”.

 “A la Ràpita el diumenge ens van voear afonar, però això ens ha fet aixecar més forts que mai i aguantarem fins l’últim dia”, ha continuat Caparrós, que ha acabat rendint homenatge a les persones que van resultar ferides resistint l’embat de la càrrega policial diumenge: “a les desenes de rapitencs, com a mínim 84, que vau patir les gressions de les forces espanyoles, només desitjo estar a la meitat de la vostra alçada defensant el interessos del poble i del país”, ha exhortat. “La nostra força és la serenitat. Resistir és vèncer”, ha conclòs.
 

Trini i Teressa, dues veïnes de la Ràpita que s'han convertit en icona de la ressistència pacífica del poble. Foto: Sofia Cabanes



Un solemne cant dels segadors ha tancat els discursos. Posteriorment, els assistents s’han desplaçat novament cap al Pavelló Firal i pel camí, al carrer Sant Francesc, s’han rendit en l’ovació de dues veïnes que han esdevingut icona de la resistència pacífica, les germanes Teresa i Trini Forés, de 94 i 85 anys, que diumenge van protagonitzar una de les imatges més icòniques i que avui, des del balcó de casa seua, rebien infinits aplaudiments dels assistents.

Un cop al pavelló firal, els presents han aplaudit llargament alguns dels que diumenge van sagnar pels cops de porra dels antidisturbis. Un homenatge que ha quedat enllaçat amb l’arribada de desenes i desenes de tractors que han anat desfilant davant del pavelló pel mateix carrer on fa dos dies ho van fer les forces policials espanyoles, esta vegada, però, davant l’aclamació de tot un poble que ha aixecat tot el seu orgull. 
 

Desenes i desenes de tractors han desfilat per davant del pavelló firal. Foto: Sofia Cabanes