Més de 5.000 persones prenen el carrer a Roquetes i Tortosa per la dignitat, agredida diumenge

Dos rengleres de tractors han obert la marxa, que ha discorregut pacíficament, al ritme de la música de gralles i tambors i consignes per la llibertat i la democràcia | A la cantonada de la caserna de la Guàrdia Civil a Ferreries, els manifestants han dedicat una forta xiulada a les forces estatals

Imatge aèria de la manifestació entre Roquetes i Tortosa, este migdia, a l'altura de la plaça Corona d'Aragó.
Imatge aèria de la manifestació entre Roquetes i Tortosa, este migdia, a l'altura de la plaça Corona d'Aragó. | Sílvia Berbís
Sílvia Berbís
03 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 18:42h


Càlculs mentals de participació basats en visions necessàriament parcials del carrer i records que transportaven les memòries a les manifestacions del transvasament. Tot, per fer-se una idea de la magnitud del seguiment de la protesta massiva que este migdia ha col·lapsat Roquetes i Tortosa. Han estat milers les persones que han pres el carrer des del punt, el pavelló poliesportiu de Roquetes, on diumenge 1-O es va viure una de les salvatjades policials més brutals mai viscudes per persones pacífiques acusades per l’Estat del delicte de voler votar. Quan encara hi arribava gent de tots cantons, dos rengleres de tractors han començat a obrir pas davant la pancarta que una filera de joves aguantava per encapçalar la marxa. ‘3-0, vaga general; aturem el país. Som gent de pau’, es llegia com a consigna unitària. Enlaire, les estelades, a l’ambient, música de gralla i els motors dels pagesos. El poble, en marxa per la dignitat.

“Prou violència”, “llibertat”, “la democràcia no necesita permisos”, “la violència no és la solució”, són els lemes que expresaven el sentir d’una gent encara impactada pels fets de diumenge. “És molt fort el que està passant eh?, jo no sé on arribarem”, comentava una de les manifestants. A banda i banda del carrer, supermercats, bars, botiques i tota mena de comerços tancats. Només una farmàcia, i algun establiment amb la reixa mig preparada per obrir, o per baixar, en funció del moment, esperaven clients. El seguiment de la vaga general i de l’aturada de país, però, ha estat massiu, en els sectors del comerç, la indústria i la restauració. “Jo m’he fet una volta per Tortosa avui a primera hora i casi tothom està tancat, només algun bar i poca cosa més han decidit obrir, i ja m’he fixat qui són per no tornar-hi”, assegurava un veí.
 

Les pancartes clamaven contra la violència en rebuig a l'empresa per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional diumenge. Foto: S. Berbís


La perspectiva des d’un terrat de la plaça Corona d’Aragó, mirant cap a Roquetes, donava idea fidedigna de l’abast de la protesta. No es veia la cua de la munió de participants. Aviat s’arribava a un dels punts a priori conflictius del recorregut, per la proximitat del quartel de la Guàrdia Civil, a Ferreries. L’itinerari no preveia passar-he pel davant, però com a mesura de precaució, des de mig matí el desplegament d’agents dels Mossos d’Esquadra pels carrers adjacents era evident. En apropar-se la manifestació, un grup de gent ha fet filera per tallar qualsevol possible intent de desviar-se cap a la caserna. “Som gent de pau”, han cridat, mentre la gernació continuava endavant. Només a la cantonada des de la que es podia veure l’entrada al quartel hi han hagut aturades per fer una força xiulada a les forces de seguretat que van executar les agressions a la població civil de diumenge.
 

Creuant el pont de l'Estat, amb el monument franquista al fons. Foto: S.Berbís



Però la manifestació ha continuat, pel pont de l’Estat, en direcció al nucli antic de Tortosa. Algú no han pogut evitar la temptació de fer-se fotografies enlairant l’estelada pel davant del monument franquista del riu a Tortosa. En arribar a la plaça de les delegacions del Govern, un dels moments més aplaudits ha estat l’entrada triumfal d’una urna, suportada per dos joves fent un pilar.

“Hem aturat Tortosa i Roquetes a la manera catalana, ferma i cívica, que està impressionant a tot el món i contrasta amb la manra de fer de l’Estat i amb les declaracions “fastigoses” del gobierno de Espanya; no caurem en rpvocacions, hem de resistir i tindre confiança en les institucions catalanes”, ha afirmat l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel. Bel ha advertit, però, que “disortadament això no es va acabar ni diumenge ni avui, encara ens queden molts dies”.
 

Joves, amb la boca simbòlidament tapada, contra la repressió i per la llibertat. Foto: S. Berbís


Al seu costat, el delegat del Govern, Xavier Pallarés, recordava que avui s’han mobilitzat totes les Terres de l’Ebre, “amb concentracions a les quatre capitals ebrenques, com esta entre Roquetes i Tortosa, molt significativa, també la de La Ràpita, que ha agrupa gent de tot el Montsià, la que s’ha desenvolupat entre Móra la Nova i Móra d’Ebre, i també la de Gandesa amb gent de la Terra Alta”. Pallarés també ha lamentat les declaracions de membres del Govern de l’Estat acusant el de la Generalitat de portar el poble a l’abisme amb el referèndum que han volgut dinamitar per les vies judicials i policials, sense aconseguir-ho. “Volen seguir fent mal i no ho permetrem”, ha conclòs.
 

L'entrada d'una urna a la plaça de l'edifici del Govern ebrenc ha despertat forts aplaudiments. Foto: S.Berbís