Presó per al detingut a Vinaròs relacionat amb els atemptats gihadistes

Said Ben Iazza, de 24 anys, està acusat d'un delicte de col·laboració amb organització terrorista, penat amb entre 5 i 10 anys de presó

Detenció del sospitós a Vinaròs.
Detenció del sospitós a Vinaròs. | ACN
Redacció
26 de setembre del 2017
Actualitzat a les 12:39h
El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha dictat presó per al jove marroquí detingut divendres passat a Vinaròs (Baix Maestrat) acusat de col·laborar amb la cèl·lula gihadista amb base a Alcanar Platja i responsable dels atemptats terroristes comesos el passat agost a Barcelona i Cambrils.

L'arrestat, Said Ben Iazza, de 24 anys i resident a Espanya, va passar a disposició judicial este dilluns al matí i, segons han informat fonts de l'Audiència Nacional a EFE, es va negar a declarar davant el jutge Andreu, que l'ha enviat a presó per un delicte de col·laboració amb organització terrorista, penat amb entre 5 i 10 anys de presó.

Tal com recull la interlocutòria del jutge, el detingut mantenia relació amb almenys dos dels principals membres de la cèl·lula, Younes Abouyaaqoub -autor de l'atropellament a La Rambla- i Mohamed Hichamy - abatut a Cambrils-. Tots dos van utilitzar la documentació de Said el 12 de juliol per comprar 100 litres de peròxid d'hidrogen (aigua oxigenada), en un establiment de Tortosa (Tarragona), una substància fonamental per a la confecció de l'explosiu TATP (triperòxid de triacetona), conegut com "la mare de Satan" i usat per Estat Islàmic en els seus atemptats a Europa. Després, Abouyaaqoub va traslladar la compra amb un cotxe que suposadament li hauria prestat Said per a tal efecte.

El 27 de juliol, Hichamy i Youssef Aalla -un dels morts en l'explosió del xalet de la urbanització de Montecarlo- van adquirir, també amb la documentació de Said, 240 litres de la mateixa substància. A més, segons el jutge, hi ha "constatació" de la presència de Said a Alcanar -localitat que es troba a poc més de deu quilòmetres de Vinaròs, on va ser detingut- el 23 d'abril i l'1 i el 13 d'agost, "dates estes últimes en les que la confecció del material explosiu estava ja pràcticament conclosa".

De la seua relació amb els membres de la cèl·lula "unit a l'anàlisi de l'activitat telefònica i posicionaments en les dates de més interès per a la investigació, es determina que podria haver col·laborat amb els membres de la cèl·lula investigada, facilitant les tasques logístiques per tal la cèl·lula aconseguís assolir els seus objectius", assenyala Andreu en la interlocutòria.

El jutge reconeix que estos fets no han estat "refutats per l'investigat, que s'ha acollit al seu dret a no declarar" si bé hi ha indicis suficients per portar-li a presó per la seua suposada col·laboració amb la cèl·lula, ja desarticulada. Segons la Guàrdia Civil, l'arrestat també mantenia una estreta relació amb Abdelbaki És Satty, l'imam de Ripoll, que també va morir en l'explosió d'Alcanar.