El TEDxYouth d’Amposta es consolida amb rècord de públic i seguidors

El jove científic premiat per la NASA, Joel Romero, i la aspirant a cineasta i transexual, Mikele Grande, van fer aixecar al públic en aplaudiments

L’esdeveniment va arrencar amb la lectura d’un text de les Nacions Unides que reivindica el paper dels joves en la societat
L’esdeveniment va arrencar amb la lectura d’un text de les Nacions Unides que reivindica el paper dels joves en la societat | Cedida
Redacció
07 de setembre del 2017
Actualitzat a les 16:31h
“Una edició memorable, la millor en diferència”, coincidixen els organitzadors. Carla Bonfill, Caitlin Davenport, Meritxell Lorca, Francesc Gilabert, Joel Romero, Manel Balfegó i Mikele grande, van ser els protagonistes de la nova edició del TedxYouth d’Amposta, que es va celebrar el dia 2 de setembre a la Unió Filharmònica. L’esdeveniment va arrencar amb la lectura d’un text de les Nacions Unides que reivindica el paper dels joves en la societat com a un “factor determinant en el canvi social, desenvolupament econòmic i progrés tècnic”.

Acte seguit, es va passar el vídeo de TEDx que es reproduix en tots els esdeveniments TED i es va donar peu a la benvinguda i a la presentació de la primera ponent, Carla Bonfill qui, amb exemples i dades preocupants sobre la baixa participació ciutadana, va concloure que és la mateixa ciutadania de qui depèn esta participació. “Depèn de nosaltres decidir que volem i és la nostra responsabilitat fer-ho avui, per nosaltres, les nostres famílies i pels fills i nets que encara no tenim”, va defensar.

Seguidament, Caitlin Davenport va parlar sobre l’altruisme eficaç i de com i perquè ella va acabar participant de la ONG d’Amposta Provocant la Pau. Davenport ha estat la primera ponent en fer la seua ponència en anglès. Després va arribar el torn de Francesc Gilabert -natural de Sant Jaume i actualment cursant el doctorat al Centre de Supercomputació de Barcelona-, que va exposar com, des d’allí, s’està ajudant a curar malalties fent servir la Mare Nostrum 4, un dels superordinadors més potents del món.
 

Per la seua banda, Meri Lorca va sorprendre al públic quan, després d’un minut parlant, va confessar que era invident. I com, tot i les adversitats, les persones poden acabar sent més felices que inclús abans de patir la ceguesa. “Se’m va apagar una llum, però se me’n van obrir moltes altres”, va concloure.

Amb Joel Romero va arribar un dels ponents més esperats: un jove que ha estat premiat per la NASA que va mostrar al públic la seua idea de col·locar un robot al planeta Mart, desenvolupat amb elements “casolans”. El va seguir Manel Balfegó, que ara cursa Filosofia, Política i Economia, i ha viatjat per més de 25 països. Durant la seua conferència, va posar en rellevància la importància de la interdisciplinarietat a l’hora de plantejar-se els estudis, donar exemples del passat i del present i des de la seua experiència personal.

L’acte va finalitzar amb Mikele Grande, vingut d’un petit poble de Pamplona. “El més important és que sóc feliç. No visc pensant amb que sóc transsexual, sóc mil coses a més de transsexual”. Durant la seua ponència va insistir en la importància d’educar des de ben petits en que hi ha més opcions que la d’associar la sexualitat femenina a la vulva i la masculina al penis.

Esta edició del TEDxYouth Amposta va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ampsota, el Consell Comarcal del Montsià i del Baix Ebre, Films Nòmades, Tradicionarius, Canal TTEE, Tot Sona i Saica Pack.